Vilka straff kan man få för snatteri?
Då man blir påkommen för snatteri, vilka straff kan man få? Finns det skillnad på straffet utifrån åldern på gärningsmannen och årsinkomst?
Räknas snatteri om man blir tagen inne i affären med varan i fickan? Eller räknas det endast om man har gått ut från affären?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!
Regler om vad som gäller vid stöld (snatteri) hittar du i 8 kap brottsbalken (BrB).
Straffet för ringa stöld är böter eller fängelse
Om man olovligen tar någonting som har ett värde på under 1000 kronor är handlingen att se som "snatteri". Idag har dock snatteri tagits bort från lagen och ersatts med brottet ringa stöld. (8 kap. 2 § BrB) Straffet för ringa stöld är böter eller fängelse i högst sex månader.
Även om man tar någonting som är värt mindre än 1000 kr kan man dömas till det allvarligare brottet stöld istället för ringa stöld. Det gäller om man till exempel har tagit saker flera gånger tidigare eller använder sig av ett verktyg för att klippa bort larm eller liknande på saken man tar. Om man döms för stöld kan man få fängelse i högt två år. (8 kap. 1 § BrB)
Ringa stöld är inte straffbart på försöksstadiet
Det är bara stöld och grov stöld som är straffbelagt på försöksstadiet. (8 kap. 12 § BrB)
Det innebär att man måste ha genomfört hela stöldbrottet för att kunna straffas för ringa stöld.
Om kassan är nära utgången av affären räknas stölden som genomförd när man passerar kassan. Är kassan mitt i affären räknas stölden som genomförd när man går ut ur affären. Om det istället är en stor affär med olika avdelningar i samma stora utrymme ses stölden som genomförd när man lämnar avdelningen där man tog saken.
Beroende på i vilken affär man blir tagen med saken i fickan kan man alltså ibland dömas och ibland inte dömas för ringa stöld.
Olika straff beroende på ålder
Om gärningsmannen är under 21 år ska personens ålder särskilt beaktas vid straffmätning. (29 kap. 7 § BrB) Rätten får alltså döma till lindrigare straff än vad som är föreskrivet för brottet om personen är under 21.
Personer som är över 18 år men under 21 år får bara dömas till fängelse om särskilda skäl talar för det. Det är alltså mycket ovanligt att dömas till fängelse om man begått brottet i den åldern. (30 kap. 5 § andra stycket BrB)
Om man har begått brottet innan man fyllt 15 år får man inte dömas till något straff. (1 kap 6 § BrB)
Olika straff beroende på inkomst
Om man inte dömts för liknande brott tidigare är det sannolikaste att man får det som kallas dagsböter. Dagsböter baseras på gärningspersonens inkomst, förmögenhet, försörjningsskyldighet och ekonomiska förhållanden i övrigt. Utgångspunkt tas i gärningspersonens årsinkomst före skatt. Avdrags görs sedan med hänsyn till bland annat om gärningspersonen har barn att försörja för. När avdragen har gjorts delar man beloppet som återstår på 1000 och får då fram dagsbotens storlek. Den lägsta möjliga dagsböter man kan få är 30 stycken gånger 50 kronor. (25 kap. 2 § BrB) Den minsta bötessumman kan alltså vanligtvis bli 1500 kronor.
Antalet dagsböter kommer man fram till efter en straffmätning. Vid bedömningen av straffvärdet ska man ta hänsyn till den skada, kränkning eller fara som gärningen inneburit, vad den tilltalade insett eller borde ha insett om detta samt de avsikter eller motiv som han eller hon haft. Särskild hänsyn ska tas till om gärningen inneburit ett allvarligt angrepp på någons liv eller hälsa eller trygghet till person. (29 kap. 1 § BrB)
Det finns två listor som räknar upp en mängd olika försvårande och förmildrande omständigheter som kan påverka hur hårt straff man ska få. Listorna finns uppräknade i 29 kap. 2 § och 29 kap. 3 § BrB (du kan klicka på länkarna för att komma till listorna).
Hoppas du fick lite bättre koll på vad som gäller om man begår ringa stöld!
Med Vänliga Hälsningar