Vilka skyldigheter har bostadsrättsföreningen gentemot en bostadsrättshavare som störs av en annan bostadsrättshavare?

2017-04-15 i Bostadsrätt
FRÅGA
Jag bor i en bostadsrättsförening. Jag blir störd av att ljud som gör att jag inte kan sova på nätterna. Jag misstänker att ljudet kommer från en granne men är svårt att säga. Jag undrar vad bostadsrättsföreningen har för skyldigheter gentemot mig i den uppkomna situationen? Finns det några regler om grannars störningar?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Som jag förstår din fråga undrar du vad du har för några rättigheter gentemot bostadsrättsföreningen när en annan bostadsrättshavare stör dig.

Mitt svar är strukturerat så att jag först sammanfattar mina slutsatser. Därefter följer min utredning av ditt problem.

Sammanfattning

Bostadsrättsföreningen är skyldig att försöka komma till rätta med störningar. Om den inte gör det kan du ha rätt till ersättning från föreningen. Regler om grannars störningar återfinns i 7 kap. 9 § bostadsrättslagen. Sådana regler kan du möjligen också hitta i din förenings stadgar.

Rekommendation

Informera styrelsen om störningarna.

Regler om grannars störningar

Varje bostadsrättshavare är skyldig att se till att att han eller hon inte stör grannarna. Självklart är det inte vilka störningar som helst som förpliktelsen omfattar, utan det är bara sådana störningar som grannarna inte ska behöva tåla (7 kap. 9 § bostadsrättslagen (BrL)).

Förpliktelsen gäller dock bara mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavarna. Det är en skyldighet som bostadsrättshavarna har mot föreningen. Den innebär inte att du har någon rätt gentemot bostadsrättsföreningen.

Jag skulle dock även rekommendera dig att kolla i din förenings stadgar.

Vill du läsa mer finns även följande tidigare svar på Lawline: Var regleras störningar i boendet vid bostadsrätt?

Vad måste föreningen göra?

Styrelsen är skyldig att agera för att komma till rätta med störningar.

Om styrelsen inte gör något kan du i vissa fall kräva ersättning från föreningen. Föreningen är nämligen skyldig att se till så att inget hinder eller men uppstår för din bostadsrätt (7 kap. 4 § BrL). Vill du ha ett exempel på hur ersättningsregeln fungerar kan jag rekommendera rättsfallet NJA 2004 s. 830.

Du bör alltså påtala problemet för styrelsen.

Jag hoppas att det var svar på din fråga!

____________________________________

Behöver du vidare hjälp med störningar i bostadsrättsföreningar är du välkommen att kontakta oss på tfn 08-533 300 04 (måndag till fredag 10:00–16:00) eller maila oss på info@lawline.se.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1217)
2021-07-24 Sätta in persienner i bostadsrätt?
2021-07-16 Kan styrelsen i en förening fatta beslut i strid mot stadgarna?
2021-07-02 Får man äga två bostadsrätter?
2021-06-30 Måste jag stå ut med störningar från en bostadsrätt som ägs av kommunen?

Alla besvarade frågor (94271)