Vilka regler gäller för att få tillgång till avlidens lägenhet?

Hej.

Jag har en fråga angående ett dödsbo.

Vilka regler gäller för att få tillgång till den avlidnes lägenhet, för att städa upp och ta hand om post och liknande.

Jag är i en situation där varken hyresvärd eller hemtjänst vill vara behjälpliga, (det finns nyckel hos hemtänsten). Alla hänvisar till låssmeden, vilket borde bli ganska dyrt.

Vilka intyg måste jag visa upp?

Jag har från min jurist fattat det som att man får gå in innan bouppteckningen är klar. Rätt eller fel?

Tacksam för svar / förklaring!

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 18 kap. 1 § 1 st. ärvdabalken ska den som är arvinge betraktas som dödsbodelägare och har i uppgift att tillsammans med andra dödsbodelägare att förvalta den avlidnes egendom under den tid som dödsboet utreds. Detta innebär att så som bröstarvinge har du i uppgift att tillsammans med eventuella andra dödsbodelägare företräda dödsboet mot tredje man samt innehar rätten att svara och tala i mål som rör dödsboet. Dödsboet i sig är att betrakta som en juridisk person och du som dödsbodelägare fungerar som företrädare för dödsboet fram till dess att arvskifte sker och dödsboet avvecklas. Den reglering som återfinns i 18 kap. 1 § ärvdabalken kan bortses ifrån i det fall att du som dödsbodelägare har begärt hos rätten att egendomen skall avträdas till förvaltning av boutredningsman, i sådant fall kommer dödsboet att företrädas och förvaltas av annan och något ansvar vilar ej på dig angående förvaltningen.

För dödsbodelägare som har egendom i sin vård gäller att sådan ska bestämma tid och ort för bouppteckning samt utse två kunniga och trovärdiga gode män att förrätta bouppteckningen. Samtliga dödsbodelägare skall kallas till bouppteckningen. Detta ansvar regleras genom 20 kap. 2 § ärvdabalken. Detta ansvar angår likt förvaltningen på bouppteckningsman om sådan har ansökts eller förordnats om.

Det finns även en reglering i 18 kap. 2 § ärvdabalken gällande vårdplikt som förekommer i direkt samband med dödsfallet innan dess att egendomen har tagits hand om av samtliga dödsbodelägare.

Sammanfattningsvis kan sägas att du som framtida dödsbodelägare kan ha en skyldighet att i direkt anslutning till dödsfallet vårda egendomen enligt 18 kap. 2 § ärvdabalken. Vidare föreligger skyldighet att företräda dödsboet fram till dess att arvskifte görs samt att kalla till bouppteckning, se 18 kap. 1 § och 20 kap. 2 § ärvdabalken. Detta ansvar kan överlåtas på bouppteckningsman efter att ansökan har gjorts till rätten av dödsbodelägare och bouppteckningsman har utsetts. Du har alltså rätt, som dödsbodelägare, att få tillträde till bostaden. Du behöver inget intyg, utan har laglig rätt.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Övrigt? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning