FrågaFASTIGHETSRÄTTÖvrigt31/03/2022

Vilka inteckningsåtgärder kan genomföras i en tomträtt?

vilka inteckningsåtgärder kan genomföras i en tomträtt? (lagrum behövs)

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag är inte helt säker på vilka åtgärder du syftar på i din fråga. Jag har inte tillräckligt utrymme för att förklara alla regler om inteckningar men jag ska försöka klargöra kortfattat läget kring inteckningar i tomträtt nedan med hänvisning till lagrum.

Regler om inteckningar hittas i 22 kap Jordabalk (1970:994) (JB). I detta kapitel finns regler om inteckningar i fastigheter. Men de regler som gäller för fastigheter gäller på samma sätt för tomträtter. Förutom de reglerna om "gemensam inteckning".(22 kap 15 § JB) Så själva inteckningsförfarandet fungerar likadant för tomträtter som för fastigheter.

En ansökan ska innehålla det belopp som inteckningen ska ha och vilken tomträtt som avses. Och ansökan får inte avse endast en del av tomträtten. (22 kap 2 § JB)

Ansökan kan i vissa fall avslås om någon av omständigheterna i punkterna i 22 kap 3 § JB förekommer. Tex. enligt första punkten: om ansökan inte görs på korrekt sätt och inte innehåller ett belopp och vilken tomträtt som avses. (22 kap 3 § JB)

Kortfattat kan man säga att inteckningar kan göras i tomträtt på samma sätt som i fastigheter med undantaget för gemensam inteckning.

Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du alltid välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar,

Felicia EkRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000