Vilka förändringar får en hyresgäst genomföra?

jag hyr ut mitt hus hyresvarden flyttar och har gjort stora andringa inne i huset utan min vetskap vad galler Patrik

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag tolkar det som att personen som hyr ditt hus (hyresgästen) har gjort förändringar i huset.


Hyresgästen får inte genomföra stora förändringar

Utgångspunkten är att du som hyresvärd ska ge ditt medgivande innan hyresgästen förändrar bostaden. Det är dock ok för hyresgästen att på egen bekostnad utföra målning, tapetsering och därmed jämförliga åtgärder (12 kap. 24a JB). Ett exempel på en jämförlig åtgärd är t.ex. att sätta upp persienner.


Hyresgästen kan bli ersättningsskyldig, även om förändringen omfattas av en tillåten åtgärd. Så är fallet om bostadens bruksvärde minskar. En sådan situation skulle kunna uppstå om hyresgästen t.ex. målat väggarna i en skrikig färg eller om arbetet är dåligt utfört. Det är hyresnämnden som prövar om hyresgästen har en ersättningsskyldighet (12 kap. 24a 3 st. JB).


Om du har fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att åter höra av dig till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar

Klara LindblomRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000