Vid svårigheter att få tag på arbetsgivarintyg

2017-05-23 i Arbetsgivarintyg
FRÅGA
Har en skriftlig överenskommelse med min gamla arbetsgivare via facket. Arbetsgivaren håller på och drar ut på tiden, jag skulle fått vissa papper som arbetgivarintyg, betyg och arbetsintyg senast den 5/5 enligt överenskommelsen, idag är det 22/5 och jag har fortfarande inte fått något. Enligt min chef hade hon skickat betyget den 8/5 men jag har fortfarande ej fått något. Hon fyllde även i ett arbetsgivarintyg dock inte fullständigt eller korrekt enligt överenskommelsen! Jag är rädd att jag går miste om min a-kassa eftersom det tar så långt tid! Vilka rättigheter har jag?
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Din arbetsgivare är skyldig att utfärda ett arbetsgivarintyg på begäran enligt 47 § andra stycket i lag om arbetslöshetsförsäkring (ALF) (1997:238) se här. Detta ska arbetsgivaren göra genom att fylla i en särskild blankett. Du behöver inte uppge någon anledning för att få ut ett arbetsgivarintyg. Om arbetsgivaren vägrar utfärda ett sådant intyg och det innebär stora svårigheter att få tag på det så kan du styrka dina uppgifter för ansökan om arbetslöshetsersättning på annat sätt. Exempelvis genom lönespecifikationer eller intyg från facklig representant. Dessa typer av uppgifter ska inte värderas på annat sätt än som arbetsgivarintyg när A-kassan behandlar en ansökan, enligt ett antal beslut från justitieombudsmannen (JO).

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?