Är arbetsgivare skyldiga att utfärda arbetsgivarintyg?

Hej , Min Chef vägrar ge mig ett arbetsgivarintyg efter att ha avskedat mig på grund av arbetsbrist... Vad gör jag ( måste ha intyget för att skriva in mig på AF ) XXX

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En arbetsgivare är skyldig att utfärda ett arbetsgivarintyg enligt 47 § 2 stycket i lag om arbetslöshetsförsäkring (ALF). Intyget ska utfärdas på din begäran, utan dröjsmål. Dessvärre kan arbetsgivaren inte straffas genom sanktion om arbetsgivarintyget inte utfärdas, vilket innebär att en del arbetsgivare låter bli att utfärda intyg. 

Mitt råd är först och främst att försöka få arbetsgivaren att utfärda intyget genom att hänvisa till din rättighet i 47 § 2 stycket ALF. Om detta sker utan framgång bör du vända dig till facket för att få hjälp att kräva arbetsgivaren på intyget. Facket har dock ingen möjlighet att ålägga arbetsgivaren någon sanktion. Står arbetsgivaren fast vid sin sak och vägrar att utfärda intyget så kan din anställning styrkas på andra sätt, vilket också följer av 47 § 2 stycket ALF. Handlingar som kan styrka din anställning är exempelvis gamla lönespecifikationer, uppgifter från Skatteverket eller ditt anställningsavtal. Du kan i ditt fall vända dig till Arbetsförmedlingen för att få reda på vad för handlingar som de likställer med ett arbetsgivarintyg. 

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Om du skulle ha fler frågor är du hjärtligt välkommen att boka tid med någon av Lawlines duktiga jurister, vilket du kan göra här.

Vänligen, 

Anna FalkRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Arbetsgivarintyg ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo