Vems är huset efter en skilsmässa?

2017-03-06 i Bodelning
FRÅGA
Jag bodde i huset som jag och min make bor i nu innan vi blev tillsammans. Sen blev vi sambos och jag köpte huset efter något år, huset och lagfarten står bara på mig, ca 10 år efter detta så gifte vi oss. Är huset mitt vid en skilsmässa?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om hur makars egendom ska fördelas vid en skilsmässa finns i äktenskapsbalken (ÄktB) (se lagen här).

All den egendom som tillhör en make är giftorättsgods så länge det enskild egendom (7 kap 1 §). Enskild egendom är bland annat sådan egendom som gjorts till enskild genom äktenskapsförord eller egendom som maken fått genom gåva, testamente eller arv med villkoret att egendomen ska vara enskild (7 kap 2 §). Eftersom att du själv köpt huset är huset giftorättsgods om du och din make inte gjort det till din enskilda egendom genom äktenskapsförord.

Vid en skilsmässa ska makarnas egendom delas upp mellan dem genom bodelning (9 kap 1 §). I bodelningen ingår giftorättsgodset (10 kap 1 §). Vid en skilsmässa så är huset fortfarande ditt, men om huset är giftorättsgods så ska det ingå i bodelningen. Eftersom att giftorättsgodset ska delas lika mellan dig och din make kan det vara så att han har rätt att få egendom till ett visst värde av dig för att ni ska få egendom till samma värde. Säg till exempel att den enda egendom du har är huset som är värt 1 miljon kr och din make endast har en bil värd 100 000 kr. Ert totala giftorättsgods kommer då vara värt 1 100 000 kr och vid en delning har ni rätt till 550 000 kr var.

Svaret på din fråga blir alltså att huset är ditt, men att du kan behöva dela med dig av det vid en skilsmässa. Det beror helt på hur era egendomsförhållanden ser ut.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2710)
2021-01-16 Kräva bodelning efter fem år?
2021-01-16 Vad ingår i bodelningen när man är sambor/ makar?
2021-01-14 Hur fördelas försäljningssumman av en lägenhet vid skilsmässa?
2021-01-14 Ingår surrogat till enskild egendom i bodelning?

Alla besvarade frågor (88108)