FrågaFAMILJERÄTTBodelning23/07/2025

Skilsmässa vid internationella omständigheter

Hej! Jag och min partner ska skilja oss. Vi är gifta i Sverige sedan 2014-08-23 och har inget äktenskapsförord. Min partner är från Nord Makedonien. Till saken hör den att vi bor i Portugal sedan 4 år tillbaka. Dessförrinnan bodde vi 7 år i Spanien. Med det sagt har vi knappt bott i Sverige. Tillsammans äger vi flera bostäder, kapital (Sverige, Spanien samt Portugal), har en dotter ihop. Under tiden som vi var gifta öppnade jag dessutom upp ett företag på Malta tillsammans med två andra partners. Under alla dom här åren är det enbart jag som bidragit till det ekonomiska. Eftersom vi nu bor i Portugal är det rimligtvis enklast att ansöka om skilsmässan här. Min jurist här har dock ställt följande frågor till mig som jag vill ha tydligt vägledning kring: - What is the regime of assets applied by the Swedish law in case of a non existent prenuptial agreement? - Which assets are included/excluded of the applicable regime? Har ni någon mer vägledning eller rekommendation i mitt fall tas det tacksamt emot.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Innan jag besvarar dina uttryckliga frågor tänkte jag först prata om hur behörig domstol och tillämplig lag normalt avgörs enligt eu-rättsliga källor. Därefter kommer jag besvara frågorna från juristen med utgångspunkt i Äktenskapsbalken.


Behörig domstol

Enligt Bryssel II - förordningen art. 3 ska talan om skilsmässa som utgångspunkt prövas i den stat där ni har hemvist, dvs Portugal. Portugisisk domstol är därför behörig att pröva målet.


Tillämplig lag
Lag om internationella frågor rörande makars och sambors förmögenhetsförhållanden (LIMF) är upphävd, men den är tillämplig på äktenskap som ingåtts före 29/1-19. Den blir därför tillämplig i ert fall.


Under förutsättning att ni inte har avtalat om tillämplig lag (se annars 3 § LIMF om avtal om tillämplig lag) gäller enligt 4 § LIMF att den lagen i den stat där ni som makar tog hemvist när ni gifte er blir tillämplig.


Enligt paragrafens andra stycket följer dock att om båda makar senare har tagit hemvist i en annan stat och varit bosatta där i minst två år, ska den statens lag tillämpas istället. I ert fall blir därför portugisisk lag tillämplig, om ni inte avtalat något annat.


What is the regime of assets applied by the Swedish law in case of a non existent prenuptial agreement? Which assets are included/excluded of the applicable regime?

Här tolkar jag det som att juristen undrar hur en bodelning ser ut när det inte finns ett äktenskapsförord enligt svensk rätt. Dvs vilken lag som tillämpas, hur processen ser ut och vilka tillgångar som omfattas/exkluderas när äktenskapsförord ej finns.


Vad som ingår i bodelningen
När ett äktenskap upphör ska bodelning ske i enlighet med Äktenskapsbalkens bestämmelser (ÄktB). I en bodelning ingår makarnas giftorättsgods (10 kap. 1 § ÄktB). En makes egendom är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom (7 kap. 1 § ÄktB).


Enskild egendom är (7 kap. 2 § ÄktB)

  1. egendom som till följd av äktenskapsförord är enskild,
  2. egendom som en make har fått i gåva av någon annan än den andra maken med det villkoret att egendomen ska vara mottagarens enskilda,
  3. egendom som en make har erhållit genom testamente med det villkoret att den ska vara mottagarens enskilda,
  4. egendom som en make har ärvt och som enligt testamente av arvlåtaren ska vara mottagarens enskilda,
  5. egendom som en make erhållit genom förmånstagarförordnande vid livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring, pensionssparande enligt lagen (1993:931) om individuellt pensionssparande eller sparande i en sådan PEPP-produkt som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1238 av den 20 juni 2019 om en paneuropeisk privat pensionsprodukt (PEPP-produkt) som tecknats av någon annan än den andra maken med det villkoret att egendomen ska vara mottagarens enskilda, och
  6. vad som har trätt i stället för egendom som avses i 1-5, om inte annat har föreskrivits genom den rättshandling på grund av vilken egendomen är enskild.

Avkastning av enskild egendom är giftorättsgods, om inte annat har föreskrivits genom en sådan rättshandling som beskrivits ovan.


Om du eller din fru har egendom som faller under någon av dessa bestämmelser, så är det enligt svensk lag enskild egendom och ska inte ingå i bodelningen, dvs maken behåller det själv.


Varje make får från bodelningen i skälig omfattning ta undan kläder och andra föremål som maken har uteslutande till sitt personliga bruk, liksom personliga presenter (10 kap. 2 § ÄktB). Det finns även vissa andra saker som kan undantas (vilken du kan läsa mer om i 10 kap. ÄktB), såsom bland annat egendom som maken har fått i ersättning för personskada och kränkning samt avkastning av egendomen och rättigheter som inte kan överlåtas eller som i annat fall är av personlig art.


Bodelningsprocessen
Vid själva bodelningen beräknas sedan makarnas lotter. Först beräknas hur mycket giftorättsgods var make inledningsvis själv har. Från det får det dras av nog med egendomsvärde för att täcka eventuella skulder som makarna har. Vad som återstår hos var make förs sedan in i en pott, som makarna sedan delar lika på. Jag ska ge ett exempel:


Make A har 100 000 kr i giftorättsgods, men 40 000 kr i skulder. Därför för make A endast in 60 000 kr i “potten”. Make B har 80 000 kr i giftorättsgods och 10 000 kr i skulder - därför för make B in 70 000 kr i “potten”. Sammanlagt ligger det 130 000 kr i “potten” som delas lika. Var make får därför 65 000 kr. Eftersom make A endast hade 60 000 kr och make B hade 70 000 kr, betyder det i praktiken att make B ska ge make A 5 000 kr.


Det finns ytterligare bestämmelser för särskilda situationer, men detta är huvuddelen av vad som framgår av 11 kap. ÄktB (du kan själv läsa mer om du vill).


Jämkning
I 12 kap. ÄktB finns det situationer som tillåter jämkning av bodelning, dvs att ena maken ger mindre till andra än vad den egentligen bör.


I den mån det med hänsyn särskilt till äktenskapets längd men även till makarnas ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är oskäligt att en make vid bodelning skall lämna egendom till den andra maken i den omfattning som följer av 11 kap., skall bodelningen i stället göras så att den förstnämnda maken får behålla mer av sitt giftorättsgods (12 kap. 1 § ÄktB). Som kortvarigt räknas äktenskap som inte varat längre än fem år, i den tiden räknas dock samboende före äktenskapet in. Att en make har en betydligt större förmögenhet att dela på är ett annat skäl som talar för jämkning.


Om du har betydligt större förmögenhet än din fru skulle det därför kunna utgöra grund för jämkning, vilket får följden att du får behålla mer av din egendom än normala fall.


Om du har fler frågor om ditt ärende, eller om jag tolkat din fråga fel, är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Med vänlig hälsning,

Alexander MårtenssonRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000