Vem står för rättegångskostnaden?

2019-09-23 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Hej jag och min sambo har hamnat i en vårdnadstvist , han har tagit mitt barn i från mig och låter mig inte träffa barnet. Jag har varit kontakt med advokat då min rättskydd inte täcker pga att vi bodde tillsammans tills nå vecka sen så ska vi ansöka om rätts hjälp nu! Jag undrar hur blir om jag förlorar mot min sambo ? Är det jag som ska stå hans kostnader?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad säger lagen?

Hur vårdnadstvister behandlas i Föräldrabalken (1949:381). Grundregeln är att vardera part står för sina egna rättegångskostnader, vilket då omfattar juridiskt ombud (6 kap. 22 § Föräldrabalken). Har man en hemförsäkring brukar den innefatta rättsskydd upp till en viss nivå, du bör kontakta ditt försäkringsbolag för att kontrollera vad som gäller i ditt fall.

Sammanfattning

Huvudregeln är som beskrivits ovan att vardera part står för sina egna rättegångskostnader i en vårdnadstvist. Skulle du förlora målet mot din sambo behöver du alltså inte betala dennes rättegångskostnader.

Hoppas det var svar på din fråga!

Mvh,

Caroline Båghammar
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå67 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-23 12:16
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (678)
2019-10-16 Vårdnad av barn med ”tuff” ekonomi
2019-10-08 Vem får bestämma om barnets boende vid gemensam vårdnad
2019-10-03 Kan jag ansöka om att avsäga mig vårdnaden av ett barn?
2019-09-25 Får en vårdnadshavare flytta utan samtycke av den andra vårdnadshavaren?

Alla besvarade frågor (73804)