Vem som får bo kvar efter skilsmässa

2017-04-30 i Bodelning
FRÅGA
Jag och min fru ska skiljas och jag undrar vem som har rätt att bo kvar i vår gemensamma bostad? Vi har två gemensamma barn. Jag ägde själv huset när jag träffade min fru. Vi har inget äktenskaps förord. Sedan snart ett år tillbaka bor vi isär och hon är skriven påsen annan adress. Vi har barnen varannan vecka. Hon började studera vid årsskiftet och jag jobbar heltid i mitt eget bolag. En annan fråga gäller värdet på huset. Vi har värderat huset och hon är inte nöjd med vad hon skulle få av mig om jag köpte ut henne för det värde som värderingen säger. Så hon vill sälja det på bostadsmarknaden. Kan hon tvinga fram en extern försäljning?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Eftersom ni är gifta regleras bodelningen efter er skilsmässa i Äktenskapsbalken. Enligt 11 kap 8 § får den som har störst behov av bostaden bo kvar i det gemensamma huset i avräkning mot dennes lott i bodelningen. Då brukar oftast den som har vårdnaden om barnen vara den som anses ha störst behov. Om båda som i ert fall har vårdnaden över barnen kan man istället avgöra efter vem som har svårast att skaffa ny bostad. Andra saker som spelar in i skälighetsbedömningen är om bostaden har ett specifikt affektionsvärde för någon av parterna, makarnas ålder, hälsa, ekonomi samt omständigheterna i övrigt. Det faktum att du ägde huset innan kan tala för din fördel. Å andra sidan verkar det som att du har det bättre ställt ekonomiskt, vilket kan föranleda att din exfru får bo kvar. Kommer man inte överens om detta kan man vända sig till en bodelningsförättare vid tingsrätten som istället får göra en skälighetsbedömning.

Då man värderar fastigheten ska man utgå från fastighetens marknadsvärde vid tidpunkten för bodelningen, vilket man kan få hjälp med av en värderingsman. Det är det värde som man sedan utgår ifrån.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Therese Yngwe
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95767)