Vem ska vända sig till tingsrätt?

FRÅGA
Jag har en tvistemål om ett privatlån. Långivaren vill via Tingsrätten tvinga mig betala en större skuld än jag är skyldig. Han påstår via sina ombud att mina kvitton med hans namnteckningar gäller ej, med andra ord att jag skulle förfalskat dem. Jag avbetalade också med 4 tavlor sammanlagt 7000kr,vilket är en blygsam summa för fyra oljemålningar. Vi hade överenskommit att mellan vännerna skall inte tas en ränta. Han hade fått en porträtt som födelsedagsgåva, inga andra tavlor gratis. Långivaren är över 80 år och han använder två ombud. Dem påstår att tavlorna är för "good will" istället för räntan fast dem har inte varit närvarande, när lånehandlingarna gjordes endast mellan långivaren och mig, låntagaren. Långivaren har trakasserat och hotat mig, vilket är polisanmält. Jag var tvungen att flytta p.g.a. detta efter att långivaren hade sannolikt varit den som torterat min katt så att den måste avlivas. Han hade hotat mig att om jag inte betalade allt på en gång tillbaka skulle det hända saker. När jag berättade att någon gjort ett 5 kronors stora hål ovanpå svansroten på min katt att jag behövde hjälp att kunna åka till veterinären på en viss tid. Han nekade hjälpen men körde väldigt sakta förbi mig när jag var vid veterinärstationen efter en lång bussresa. Min skuld är 57.000 och den ursprungliga skulden var 79.000. Hans nuvarande grav är 75.000kr. Jag fick inte hans kontonummer, hans krav var kontantbetalning via träff. Skall jag stämma honom?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vid en tvist finns det två parter. Den som har gett in stämningsansökan kallas kärande och den som stämningsansökan riktar sig mot kallas svarande.

En stämningsansökan ger man in om man har ett krav på någon. Utifrån hur din fråga är formulerad så tolkar jag det som om långivaren anser att han har ett krav på dig. Enligt din fråga är hans krav på 75 000 kr medan du anser att hans krav enbart ska vara på 57 000 kr. Om han anser att du inte har betalat som du ska är det han som får han ansöka om stämning vid tingrätt. I tingsrätt ska du bevisa varför hans krav är felaktigt och egentligen ska vara 57 000 kr.

Sammanfattningsvis ska du alltså inte stämma långivaren.

Vänligen

Louise
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Parter i rättegången (114)
2020-12-20 Vad händer om målsägande avlider?
2020-12-12 påverkas en målsägandeprocess av att man tidigare dömts föt brott?
2020-11-23 Är en juriststudent ett lämpligt ombud i en rättegång?
2020-11-19 Vad händer om jag inte dyker upp till rättegången?

Alla besvarade frågor (88149)