Vem ska få hunden efter separationen?

FRÅGA
Jag och min sambo ska separera så min fråga gäller sambolagenMin mor gav oss en hund i gåva och förklarade att den i huvudsak är till mig då jag är hennes son. Jag står som registrerad ägare och står för försäkring och vetrinärbesök.Har min sambo någon rätt till hunden?
SVAR

Hej och tack för att du valt att kontakta Lawline!

Din fråga rör mycket riktigt Sambolagen, som du hittar här. I 3 § framgår att sambors bostad och bohag ska utgöra samboegendom, om det inte finns undantaget i 4 eller 9 §§. I 4 § stadgas att egendom som en sambo fått i gåva av någon annan än den andra sambon med villkoret att egensomen ska vara mottagarens enskilda ingår inte i samboegendomen. Så verkar ju vara fallet med din hund, då du fått den av din mamma som uttalat att den ska vara din.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Sofia Nygren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?