Vem kan överta en hyresrätt?

2020-02-29 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Jag har ett andrahands kontrakt på en hyreslägenhet som tillhör min farmor. Hon börjar må väldigt dåligt och kan inom närmaste tiden gå bort. Jag har inte bott i den lägenheten länge kanske bara ett par månader. Finns det en chans att jag får ta över första hands kontraktet!? Uppskattas verkligen ifall jag kan få svar på den här frågan! Tack i förhand för hjälpen!MVH
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du vill veta om det finns någon möjlighet för dig att överta din farmors hyresrätt om hon skulle gå bort. Det framgår av din fråga att du hyr hennes lägenhet i andra hand och jag förstår det som att ni inte har sammanbott i lägenheten. Eftersom din fråga inte handlar om överlåtelse av hyreskontrakt till sambo eller make, kommer denna möjlighet inte att tas upp i mitt svar. Regler gällande hyra finns i 12 kap Jordabalken, JB, även kallad hyreslagen som du hittar här.

Huvudregeln är att en hyresrätt inte får överlåtas utan hyresvärdens samtycke

Det kan gå att överlåta ett förstahandskontrakt, men endast under vissa omständigheter. Först och främst krävs att hyresvärden samtycker till överlåtelsen, se 12 kap 32-33 §§ JB (här). Detta gäller oavsett om din farmor redan nu skulle försöka överlåta kontraktet till dig, eller om hon önskar att du ärver den genom testamente.

Hyresnämnden kan lämna tillstånd till överlåtelsen om hyresvärden inte samtycker

Om hyresvärden inte samtycker till överlåtelsen kan man vända sig till hyresnämnden för att få tillstånd till överlåtelsen. Hyresnämnden kan lämna tillstånd till att hyresrätten överlåtes till en närstående som varaktigt bott tillsammans med hyresgästen, se 12 kap 34 § JB (här). För att räknas som sammanboende ska personerna i princip haft samma gemensamma hushåll och använt lägenheten tillsammans. Även om hyresgästen inte behöver lämna sitt samtycke till överlåtelsen krävs ändå att hyresvärden skäligen kan nöja sig med förändringen av hyresgäst. Detta innebär i stort sett att hyresgästen kan antas ha möjlighet att betala hyran.

Sammanfattning

Om hyresvärden inte samtycker till att du övertar förstahandskontraktet tror jag att det kommer bli svårt att få tillstånd från hyresnämnden med tanke på att ni inte har bott tillsammans. Min rekommendation är ändå att du och din farmor pratar med hyresvärden i hopp om att denne ändå kan samtycka till överlåtelsen.

Vänligen,

Sofia Edvardsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1744)
2020-09-23 När kan man säga upp hyresavtal som löper på obestämd tid?
2020-09-19 Är det rätt att hyresvärden fakturerar mig för en skada jag orsakat i lägenheten?
2020-09-16 Kan en hyresvärd säga upp mig om jag äger ett fritidshus?
2020-09-16 Kan man avtala om kortare uppsägningstid för lokalhyresrätt?

Alla besvarade frågor (84264)