Vem kan bevittna ett testamente?

2017-05-04 i Testamente
FRÅGA
Hej!Kan min exman bevittna mitt testamente?Inför en operation, som fö är imorgon, kom jag på att jag kanske borde skriva testamente för mina barns skull. Det som jag vill ha fram är att deras arv ska vara enskild egendom och även ev avkastning av arvet. Har formulerat ett sådant testamente och skulle låta två personer bevittna men inser nu att de måste göras samtidigt och där föll det.Saken är den att jag inte har och inte vill berätta om min operation för fler än mina absolut närstående + de två som skulle bevittna så nu försöker jag komma på någon annan som jag kan tänka mig och då föll valet på min exman och hans flickvän.Får han det, blir testamentet giltigt eller anses han som närstående?
SVAR

Hej, Vem som får vara testamentsvittne regleras i Ärvdabalken 10 kap. 4§. Paragrafen innehåller två stycken. I första stycket regleras allmänna kvalifikationskrav och jävsbestämmelser och i andra stycket särskilda jävsbestämmelser. Av 1 st. följer att:

- Vittnet inte får vara under 15 år
- Vittnet får inte pga. psykisk störning sakna insikt om betydelsen av vittnesbekräftelsen
- Vittnet får inte vara testators make
- Vittnet får inte stå i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till testatorn eller vara hans syskon.

Av 2 st. följer att:
- Vittnet inte får bevittna ett testamente vid förordnande till honom själv
- Vittnet inte får bevittna ett testamente vid förordnande till vittnets make
- Vittnet inte får bevittna ett testamente vid förordnande till någon i sådant släktskap eller svågerlag till honom som avses i 1 st.

Om det är så att din exman också är föräldrar ditt/dina barn kan han alltså inte bevittna testamentet, eftersom det då rör sig om rätt upp- och nedstigande släktskap. Om det är så att han inte är förälder till något av dina barn är det däremot förenligt med lagen. Märk väl att det räcker med att han är förälder till ett de barn som ska ärva för att det ska röra sig om jäv.

Vittnenas uppgift är att bevittna testators underskrift samt att det är daterat korrekt. De behöver inte veta vad som står i testamentet, men behöver vara medvetna om att det är ett testamente som det rör sig om. Testator och vittnena behöver befinna sig i samma rum och signera samtidigt för att testamentet skall upprättas korrekt.

Väl mött!

Sofia Nygren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2898)
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?
2021-07-30 Formkrav testamente
2021-07-30 Bra utformning av testamente
2021-07-29 Bevittna testamente - varför och vilka?

Alla besvarade frågor (94564)