Vem kan begära utdrag ur ett belastningsregistret?

2017-05-25 i Sekretess
FRÅGA
Har jag som verksamhetsansvarig i ett företag rätt att begära utdrag ur belastningsregistret för enskild person som ska utföra uppdrag åt barn och äldre?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Belastningsregister är ett register där begångna brott och påföljder finns registrerade. Som utgångspunkt är det endast den enskilde själv och några nämnda myndigheter, som kan begära utdrag ur ett belastningsregister. Även vissa arbetsgivare inom vården har rätt att ta del av uppgifterna (6, 9 och 10 §§ lagen om belastningsregister). En arbetsgivare har sålunda generellt ingen rätt att själv begära ut ett utdrag från Polisen. Om arbetsgivaren vill ha ett utdrag, går det i normalfall till så att denne tillfrågar den enskilde att begära ett utdrag ur belastningsregistret och sedan överlämnar hon eller han brevet till arbetsgivaren. Svaret på din fråga blir alltså att de flesta arbetsgivaren inte kan se en enskilds belastningsregister, men som sagt beror det på vem arbetsgivaren är.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sekretess (267)
2021-07-04 Kan jag ta reda på om min bror är adopterad utan att någon får veta de?
2021-06-30 Har jag rätt att få ta del av underlaget som gett upphov till misstankar om att jag begått brott?
2021-06-30 Sjukjournal
2021-06-28 Har man rätt att få veta var ens anhörig sitter häktad?

Alla besvarade frågor (94235)