Vem har rätt till inredning

FRÅGA
Min sambo och jag har separerat... den 1:e feb flyttade han (till grannfrun 150 m härifrån). Adressändringen är gjord så han är inte skriven här på min fastighet och han har inget delägarskap. Nu har han sedan dess hållit på arr plocka med sej kläder m.m. Sist så började han skruva ner saker från väggarna, han ville t.o.m. ta ner consolerna på väggen i garaget där överblivna bräder ligger staplade... Har han rätt att göra så? Måste han inte ha kvitto på sådant han tar med sej???
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline för din fråga.

Då ni separerar så kan ni om någon begär det yrka på en bodelning av ert gemensamma bohag. Detta är såkallad samboegendom och ska då fördelas mellan er. 8§ Sambolagen.

Samboegendom är sådan egendom ni införskaffat för gemensamt bruk till hemmet. 6§ Sambolagen.

Om detta inte är gjort får din sambo endast ta den egendom som han själv köpt.
Vad gäller konsolerna som sitter uppskruvade blir detta lite av en bedömningsfråga. Han kan inte ta sådant som sitter fast i huset och blivit en del av fastigheten. Se Jordabalken 2:2.
I detta fallet skulle jag dock säga att han har rätt till konsolerna om det faktiskt är hans konsoler, detta trots att de är uppsatta i fastigheten. Detta eftersom att Jordabalken 2:2 inte klassar hyllor i privata bostäder som en del av fastigheten.
Är ni inte överens om vems konsoler det faktiskt är däremot så uppstår ett annat problem. Det krävs inte ett kvitto om ni båda är medvetna om vems egendom det är. Om ni däremot är oense så är det upp till din före detta sambo att bevisa att det är hans, förslagsvis med ett kvitto eller något annat bevis för att det är hans egendom.

Med vänliga hälsningar

Victor Åkerfeldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95746)