Vem har rätt till bostadsrätten och vem betalar lånet vid en separation?
Hej! Min son flyttar ihop med sin flickvän i en bostadsrätt som hon köpt och står som ägare till. De flyttar in tillsammans. Han med på lånet och de ska betala hälften var varje månad. De är inte gifta. Bör de skriva ett avtal om vad som händer om de separerar? Kan han bli tvingad att fortsätta betala lånet? Har han någon rätt till lägenheten eller är den endast hennes vid en separation? Vilka andra frågor bör de tänka på?
Tack på förhand!
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Eftersom din son och hans flickvän kommer stadigvarande bo tillsammans och ha ett gemensamt hushåll och har mer än en vänskaplig relation, det vill säga en sexuell sådan, så ska de klassas som sambos, (1 § sambolagen). Vid denna situationen använder man sig av sambolagen.
Lägenheten vid en separation
Vid en eventuell separation så kan någon utav din son eller hans flickvän begära en bodelning, (8 § sambolagen). Om inte detta görs så kommer ingen ”automatisk” bodelning göras. Vid en bodelning så ska parets gemensamma bohag och bostad ingå, (3 § sambolagen). Eftersom bostadsrätten är köpt ihop och de använder den för gemensamt bruk så kommer denna ingå i en bodelning. Det innebär att även om flickvännen står som ägare så ska bostadsrätten ändå ingå vid en bodelning.
Den som får lägenheten på sin ”lott” är den som anses behöva lägenheten bäst, (16 § sambolagen). Det kan bero helt på situationen och är olika från fall till fall. Den som får lägenheten på sin lott får betala mellanskillnaden till den andra parten.
Lånet vid en separation
Eftersom både din son och hans flickvän står på lånet av bostadsrätten så är de ”solidariskt ansvariga”, detta innebär att banken kan kräva vem de vill på betalning. Om detta skulle ske kan den part, låt säga din son, i sin tur kräva sin flickvän på betalning, (1 kap 2 § första och andra stycket lag om skuldebrev). Det innebär att de båda bär ansvaret för lånet även efter separation.
Din son och hans flickvän kan självklart vända sig till banken där de har lånet för att kunna komma överens om att flytta över lånet till den som bor kvar i bostaden. Det föreligger dock ingen skyldighet för banken att acceptera en sådan överflyttning då det kan innebära för dem att det bli en sämre betalningsförmåga.
Samboavtal
Om er son eller hans flickvän inte vill att bostadsrätten ska ingå vid en bodelning kan de avtala om detta i ett samboavtal. Här kan man självklart avtala om annat gemensamt bohag som man inte vill ska ingå eller att det ska tillhöra en viss part, (9 § första stycket sambolagen). Alltså, om de inte vill dela lika enligt en bodelning så rekommenderar jag dem att skriva ett samboavtal. För att ett samboavtal ska vara giltigt krävs det att det är skriftligt och undertecknat av både din son och hans flickvän, (9 § andra stycket sambolagen).
Vi på Lawline kan hjälpa er att upprätta ett korrekt samboavtal, boka en tid hos en av våra jurister här.
Sammanfattningsvis så kommer bostadsrätten ingå i bodelningen även fast flickvännen står som ägare. Angående lånet så kan de båda fortfarande vara betalningsansvariga om banken inte går med på att flytta över lånet på endast ena parten. Om din son eller hans flickvän inte vill att bostadsrätten eller annat gemensamt bohag ska ingå i en bodelning så bör de upprätta ett samboavtal för att de inte ska fördelas mellan dem vid en bodelning.
Förövrigt kan det vara viktigt att tänka på att skriva ett samboavtal om de betalar olika mycket vid gemensamt bohag eller bostad. Man bör även komma ihåg att sambos inte ärver varandra utan att man då ska upprätta ett testamente, (18 § sambolagen).
Hoppas du fick svar på din fråga!
Vänligen,