Vem har rätt till bostaden när samboförhållandet upplöses?

2017-05-19 i Bodelning
FRÅGA
Jag och sambo bor ihop i 15 år på hyresrätt men bara sambo som har kontraktet. Har sambo rätt att bara sparkar ut mig från lägenheten.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga.

Om du och sambon gemensamt införskaffat lägenheten när ni ingick förhållandet har den sambon som bäst behöver bostaden rätt till den. Det spelar därför inte så stor roll vem av er som står på kontraktet när det gäller hyresrätt. Det betyder att ingen kan kastas ut innan detta är utrett.

Skulle det vara så att din sambo redan hyrde lägenheten innan ni flyttade samman kan du ändå har rätt till lägenheten före honom om det finns särskilda skäl för det. Ett sådant skäl kan vara att du har barn, eller att ni har gemensamma barn som ska bo med dig. Det finns också andra skäl till att du skulle kunna ha bättre rätt till bostaden men bedömningen görs individuellt.

Om du flyttar från lägenheten måste du inom tre månader göra ditt anspråk på bostaden.
Gemensam bostad och bohag (sådant som finns i hemmet som ni gemensamt skaffat) utgör samboegendom och delas lika.

Om ni inte kan komma överens om hur ni ska dela upp bostaden och allt det som ingår, så kan du ansöka om bodelning. En bodelningsförrättare värderar då samboegendomen och ser till att ni får lika. Detta ansöker du om hos tingsrätten och kostnaden för det delas mellan er.

Jag rekommenderar dig att göra en sådan ansökan hos tingsrätten för att du inte ska bli orättvist fördelad då ni varit sammanboende under så lång tid.

Du är välkommen att höra av dig igen om du har fler frågor eller följdfråga gällande detta.

Lycka till!

Jennie Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2829)
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning

Alla besvarade frågor (94271)