Vem har rätt till bostaden då sambos separerar?

FRÅGA
Hej! Jag har bott med min sambo 3 år, nu har vi dåligt förhållande dessutom har hans dotter har kommit på besök och bor tillsammans med oss. Nu vill hans dotter att vi skiljer oss och min sambo stödjer henne. De vill att jag flyttar från lägenheten. Jag har inte någon andra lägenhet dit jag kan flytta. Måste jag flytta från lägenheten eller har jag rätt att stanna fortfarande?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

I din situation är sambolagen tillämplig då ni är sambos (alltså inte gifta) och detta gäller er bostad.

Er gemensamma bostad utgör samboegendom om denna förvärvats för gemensam användning (se 3 § sambolagen), om bostaden utgör samboegendom beror alltså på om din sambo haft lägenheten en tid innan du flyttade in eller om denna förvärvats av er tillsammans.

Om bostaden, hyresrätt eller bostadsrätt, inte utgör samboegendom har den sambon som bäst behöver bostaden rätt att överta denna då samboförhållandet upphör enligt 22 § sambolagen. Ett krav är även att ditt övertagande, med hänsyn till omständigheterna, ska anses skäligt. Om ni inte haft barn tillsammans krävs det "synnerliga skäl" för att du ska få överta lägenheten.

Om bostaden utgjort samboegendom, dvs. förvärvats för gemensam användning, har även här den sambo som bäst behöver bostaden eller bohagen rätt att få egendomen avräknad vid bodelning. Men förutsättningen är även här att det ska anses skäligt. Detta enligt 16 § sambolagen.

Kort kan alltså sägas att den sambo som bäst behöver bostaden har rätt att överta denna.

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3047)
2021-12-06 Spelar det någon roll vem som har köpt bohag för gemensamt bruk?
2021-12-05 Ingår sparpengar i bodelning mellan sambor?
2021-12-04 Kan en sambo göra anspråk på en bostadsrätt vid en separation?
2021-12-02 Hur kan man göra samboegendom till min egendom?

Alla besvarade frågor (97674)