Vem har rätt att bo kvar i sambornas gemensamma bostad under bodelningsprocessen?
Hej, jag undrar hur man kan lösa min fråga. Jag är sambo och vi har ett hus som vi båda äger lika mycket av. Jag vill separera och har ingenstans att ta vägen under tiden jag hittar annat boende. Finns det något som kan få mig att få honom att dela på boendet under tiden? Alltså att den ena bor någon annanstans och sen turas om?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline,
UTREDNING
Den lagstiftning som främst behöver beaktas vid behandlingen av ditt ärende är sambolagen (SamboL). Glädjande är att du också har beställt en personlig telefonrådgivning, vilken jag för övrigt ser fram emot mycket. Under denna kommer ovanstående att kunna behandlas ytterligare och likaledes kommer möjlighet att ges till en mer djupgående diskussion (om så önskas). Många juridiska spörsmål hanteras dessutom allra enklast under ett telefonsamtal. Vidare krävs inte sällan ingående kunskaper om de faktiska omständigheterna för att kunna ge någorlunda träffsäkra svar.
Ett samboförhållande upphör exempelvis när samborna flyttar isär, 2 § 1 st. 2 p. SamboL. När ett samboförhållande upphör av annat skäl än att samborna ingår äktenskap med varandra ska, på begäran av någon av samborna, den s.k. samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning och en sådan begäran ska framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde, 8 § SamboL. Det är endast sambornas gemensamma bostad och bohag som utgör samboegendom under förutsättning att egendomen har förvärvats för gemensam användning och inte utgör någons enskilda egendom, 3 § SamboL. Med bohag avses föremål som soffor, bord, köksgeråd och annat dylikt, vilket innebär att bilar, båtar, kontanter, värdepapper, konst m.m. inte kommer att bli föremål för någon bodelning. Det ska dock noteras att sambor får avtala om att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Genom ett nytt avtal får de även ändra på vad som tidigare överenskommits. Avtalet ska vara skriftligt och undertecknas av båda parter, 9 § SamboL. Om formkraven inte är uppfyllda blir överenskommelsen ogiltig.
Men enligt uppgift finns inget samboavtal träffat mellan dig din sambo och eftersom huset, såvitt jag förstår, förvärvats för gemensamt bruk är utgångspunkten att värdet på huset ska hälftendelas och detta alldeles oavsett om någon från början i princip ensamt stod för köpeskillingen och även om någon skulle vara ensam lagfaren ägare till fastigheten. Nu är dock båda ägare av fastigheten. Frågan avseende bohaget och vad som däri ska ingå i bodelningen kan jag inte besvara eftersom det är omöjligt för mig att veta exakt när möblemang och annat dylikt införskaffades. Men generellt gäller att vad en sambo har förvärvat före samlevnaden kan normalt inte anses ha förvärvats för gemensam användning. Endast om förvärvet har skett i nära anslutning till att samlevnaden har inletts kan det ibland anses ha skett för att egendomen skulle användas gemensamt. Det avgörande blir helt enkelt om avsikten med förvärvet har varit att egendomen skulle nyttjas tillsammans, se prop. 1986/87:1, s. 257.
Eftersom huset utgör samboegendom har du och din sambo i grunden lika rätt stor rätt till huset. Vem som ska få bo kvar under bodelningsprocessen och innan samboförhållandet formellt är upplöst eller om ni ska anta ett upplägg som bygger på ett växelvis boende är egentligen en fråga som ankommer på er själva att lösa. Tanken är helt enkelt att ni på frivillig väga ska sluta träffa avtal om detta. Men om en överenskommelse framstår som omöjlig att uppnå kan (läs: måste) frågan hänskjutas till domstol. I 28 § 1 st. SamboL sägs att på ansökan av en sambo ska domstolen i fråga om en bostad som enligt 8 § ska ingå i bodelning bestämma vem av samborna som ska ha rätt att bo kvar i bostaden till dess att bodelning har gjorts. Domstolen får därvid också för samma tid, på begäran av någon av samborna, förbjuda samborna att besöka varandra. Domstolen får även ändra ett tidigare förordnande. Och den sambo som domstolen har berättigat att bo kvar i bostaden till dess att bodelning har gjorts har rätt att använda även det gemensamma bohag som finns i bostaden och som tillhör den andra sambon, 29 § SamboL. En uttrycklig möjlighet för domstolen (en tingsrätt som första instans, se 30 § SamboL) att besluta om ett växelvist boende på det sätt som du föreslår finns inte i sambolagen. Däremot kan ju rätten, som påpekats ovan, alltid ändra ett tidigare förordnande. Men det förutsätter naturligtvis att en ny talan väcks. Samtidigt bör det inte föreligga några hinder att besluta enlighet med önskemålet om ett växelvist nyttande av samboegendom under bodelningsprocessen. Men det torde kräva att du och din sambo är överens om detta.
Avslutande ord och ytterligare rådgivning
Utan ingående kunskaper om alla för ditt ärende relevanta omständigheter är det svårt att göra en adekvat bedömning. Låt oss därför ta allting i lugn och ro under vårt kommande telefonsamtal.
Vid fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig på nytt. Antingen här på hemsidan och då genom några av våra utmärkta betaltjänster eller via vår ordinarie byråverksamhet. Själv nås jag på jacob.bjornberg@lawline.se och du får mer än gärna kontakta mig direkt ifall du önskar ytterligare hjälp i den fortsatta processen. I så fall kan jag slussa dig vidare till någon av byråns eminenta jurister utan att du behöver sitta i telefonkö. Mot bakgrund av COVID-19 erbjuder våra jurister idag möten såväl telefonledes som på Teams och andra liknande digitala plattformar.
Du har som sagt också beställt en 30 minuters personlig telefonuppföljning med möjlighet att kunna ställa kompletterande frågor och till vidare diskussion om hur din fortsatta hantering av ärendet bör läggas upp. Jag kommer därför att ringa dig redan imorgon onsdag den 9/2 kl 17.00. Observera att jag ringer från skyddat nummer. Vänligen återkom per mail om den föreslagna tiden inte skulle passa.
Avslutningsvis är den livliga förhoppningen att min hantering av ditt ärende hittills har varit matnyttig och presenterats i en för dig utförlig och tillfredsställande form. Återkom gärna med synpunkter genom att skicka in ett omdöme när du mottar en sådan förfrågan.
Vänligen,