Vem får ta över bostaden vid ett samboförhållande?
Hej, Jag har bott hos min pojkvän en tid men nu har vi blivit sambos i hans nyligen köpta bostadsrätt (knappt 1år sedan). Han erbjuder mig att skriva in mig på hans bostadsrättsavtal, vilket såklart betyder att jag är med och betalat ränta, amortering och avgifter. Vad är det som gäller om vi kommer "gå isär"? Vem har "rätt" till bostadsrätten?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Din fråga regleras i Sambolagens bestämmelser om bodelning.
Vilka regler är aktuella i din situation?
När ett samboförhållande upphör skall det om någon av parterna begär det samboegendomen fördelas mellan dem genom en bodelning (8§ SamboL).
Samboegendom ska således ingå i bodelningen (3§ SamboL). Enligt huvudregeln är den som förvärvat något dess ägare men det finns presumtioner som gör att enskild egendom kan bli samboegendom.
En bostadsrätt så som du beskriver den kan utgöra samboegendom eftersom för att så ska vara fallet krävs det att bostadsrätten förvärvats för gemensam användning och att du lämnat ekonomiskt bidrag enligt presumtionerna. Av din frågas omständigheter framgår dock vad jag tolkar det som att din pojkvän förvärvat lägenheten innan ni blev sambos och att du innan köpet även både hos honom. Om du så lämnat/lämnar ekonomiskt bidrag så som hyra, ränta amortering etc. gör du också ett ekonomiskt bidrag och du uppfyller så presumtionen för samboegendom.
En bostadsrätt som du beskriver den utgör gemensamm egendom om samägande presumtionerna är uppfyllda(5§ SamboL).
Sammanfattningsvis
Det avgörande i frågan är om bostadsrätten har förvärvats för gemensamt bruk. Är så fallet, vilket är en möjlighet i denna fråga, så har du en rätt till att egendomen ska ingå i en bodelning när ni eventuellt går isär. Av din fråga kan det således tolkas lite olika om du är samägare eller inte men en bedömning om båda går att göra.
Eftersom din pojkvän dock har förvärvat lägenheten framgår det för mig som troligare att han kommer få den efter en sådan bodelning trots att du är samägare då jag gissar att han står på lån etc. Det är en omständighet som skulle tala för att han får ta över lägenheten ifall ni skulle gå isär.
I vissa fall är det dock möjligt för dig att överta lägenheten om bostadsrätten utgör den gemensamma bostaden, egendomen inte utgör samboegendom och ett sådant övertagande inte är oskäligt (22§ SamboL). Det är dock svårt att se här att denna rättighet kan aktualiseras i situationen du beskriver.
I denna situationen är det svårt att säga vem som 100% kommer överta bostaden eftersom jag hade behövt fler omständigheter för att avgöra detta. Möjligheten finns dock att du kan ha rätt att ta över bostaden om den utgör samboegendom och där du är samägare. Att du är samägare beror så på om bostaden förvärvades för gemensam användning vilket inte verkar framgå av frågans omständigheter men kan likväl vara möjligt. Eftersom du inte är samägare men bostadsrätten likväl är samboegendom ska egendomen ingå i en bodelningen eftersom den används som ert gemensamma hem (5§ SamboL).
Du kan alltså ha rätt till en del av lägenheten vid en bodelning även om du kanske inte får möjligheten att ta över den.
Jag hoppas så att du fått svar på din fråga! Är så inte fallet tveka inte att höra av dig med följdfrågor, en helt ny fråga eller att kontakta en av våra jurister på https://lawline.se/boka.
Med vänliga hälsningar,