Vem får rätt till hyreskontraktet då samboförhållandet upphör?

Hej När mitt samboförhållande tar slut vem har rätten till lägenheten (hyresrätt) Jag står på kontraktet, flyttade in för ca 1 år sedan, sambon skrev sig här i oktober november förra året. Jag har två barn hos mig varannan vecka, (skrivna hos mig), jag har fast anställning, inga betalningsanmärkningar. Han har inget jobb just nu, har barn men ingen bor hos han kontinuerligt, han ligger i vårdnadstvist med ett av barnen, han har massa skulder. Jag undrar ifall jag kan förlora lgh och tryggheten för mina barn? 

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

De aktuella reglerna i ditt fall finns i sambolagen. När ert samboförhållande tar slut ska den gemensamma samboegendomen delas upp genom en bodelning om någon av er begär det. Utifrån din fråga utgår jag ifrån att ni i dagsläget inte har skrivit något samboavtal och på så vis reglerat att lägenheten inte ska ingå i en sådan uppdelning av er gemensamma egendom. Vad som då gäller är att hyreskontraktet betraktas som samboegendom om hyreslägenheten införskaffades för er gemensamma användning. I princip är det nämligen bara bostad och bohag som sambor skaffat för sitt liv tillsammans som ska delas upp då förhållandet tar slut. Avgörande för om hyreskontraktet klassas som samboegendom är med andra ord om du skaffade det med avsikten att ni skulle flytta in i lägenheten tillsammans. Hade ni inga planer på att din partner skulle flytta in med dig då du skrev på hyreskontraktet har han ingen laglig rätt att göra anspråk på att få ta över kontraktet utan du får bo kvar efter er separation. Om du istället skaffade hyresrätten för att ni skulle flytta ihop har den sambo som bäst behöver bostaden rätt att bo kvar så länge det med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses skäligt. En behovsprövningen tar hänsyn till sådana omständigheter som att dina barn bor hos dig varannan vecka och jag tror att du med hänsyn till dina barn skulle anses ha störst behov av bostaden. Det är svårt för mig att säga mer än så med tanke på att jag inte känner till allt om er situation men det du skriver talar för att du får bo kvar och att din sambo får flytta ut.

Lycka till!

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning