Vem får hunden vid skilsmässa

2016-09-18 i Bodelning
FRÅGA
Hej, Jag och min "man" ligger i skilsmässa och för 3 år sedan skaffade vi en hund där jag var den som skrev på kvittot som ägare till hunden. Min man är aggressiv och vill ta ifrån mig allt. Han arbetar heltid och om han har hunden får den sitta ensam hela dagarna och han kommer hem en snabbis på lunchen och sätter ut hunden på kopplet i dörrhandtaget, alltså ingen promenad. Han går ut med hunden på en 5 minuters promenad / dygn. Jag är den som ville skaffa hunden och som såg till att det genomfördes. Jag har betalat för alla hundsaker som klippmaskin, klotänger, leksaker, borstar, koppel och halsband etc. Gemensamt har vi betalat maten och försäkring. Nu när vi inte bor ihop och min "man" inte kan prata med mig menar han ändå att hunden ska flyttas emellan varje vecka. Idag sa jag att jag inte tänker låta honom ta honom och han blev helt galen och hotade med att detta skulle han gå vidare med... Jag är den som sköter om hunden ordentligt och jag är långtidssjukskriven och alltid hemma, tar många långa promenader och tar ut hunden i skog och mark samt ser till att han har hundkompisar att leka med. Jag står ju som ägare på kvittot, kan min "man" ändå se till att vi tvingas dela på hunden varannan vecka? Det vore ju helt sjukt i så fall! Med tanke på att han egentligen inte bryr sig om hunden utan skyller på att det drabbar barnen...!?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hundar och sällskapsdjur generellt behandlas vid en bodelning som en sak, det görs alltså ingen prövning om vem som hunden har det bäst hos eller liknande så som till exempel sker vid vårdnadsfrågor av barn. Istället gäller att bodelningen ska genomföras och i samband med detta ska egendomen fördelas mellan er på lotter.

Huvudregeln är att man har rätt att få "sin egendom" på sin lott, det framgår av Äktenskapsbalken 11 kap. 7 §. Med det sagt gäller alltså att om du har bevis (kvittot i ditt fall) på att det var du som köpte hunden så har du rätt att få hunden på din lott.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Behöver du vidare hjälp med din bodelning är du välkommen att kontakta oss på tfn 08-533 300 04 (måndag till onsdag 10:00-16:00) eller maila oss på info@lawline.se

Anton Walfridsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2630)
2020-09-21 Vem har rätt till fastigheten efter separation?
2020-09-20 Fråga om arvsrätt för särkullbarn
2020-09-20 Fråga om arvsrätt för särkullbarn
2020-09-18 Hur vet man att en make inte undanhåller pengar vid bodelning?

Alla besvarade frågor (84294)