Vem betalar veterinärskostnaderna för skada på katt när skadan är orsakad av en hund?

FRÅGA
Hej,jag har en väninna som har utekatt och för ett par dagar sedan så hade katten lagt sig på en grannes altan,bv.Den grannen har 2 jakthundar och hundarna hann rusa fram och hugga katten rejält då hon öppnade altandörren.Katten är nu inlagd på djursjukhus och läget är kritiskt.Väninnan har kattförsäkring men kostnader blir det ju ändå,min fråga är om det är hundägaren eller kattägaren som ska stå för kostnaderna?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din fråga är av skadeståndsrättslig karaktär och regleras i lag om tillsyn över hundar och katter (lag om hund och katt).

Strikt ansvar för hundägare

I normala fall är huvudregeln för att skadestånd ska utgå att personen ifråga antingen orsakat skadan medvetet eller genom vårdslöshet. För hundägare ser dock situationen annorlunda ut och ett så kallat strikt ansvar gäller. En skada som orsakats av en hund ska ersättas av ägaren eller innehavaren även om denna inte vållat skadan (19 § lag om hund och katt). Detta betyder att hundägare kan bli ersättningsskyldiga även om de inte agerat på ett vårdslöst sätt.

Försäkring

I detta fallet är det alltså hundägaren som är ansvarig. Ofta har man i sin hemförsäkring ett ansvarsskydd som skyddar mot just sådana här situationer som antagligen kommer aktualiseras för hundägaren. Detta i samspel med djurförsäkringen för katten kommer troligen bli det som täcker veterinärskostnaderna.

Hoppas detta var till hjälp för dig!

Linn Lindelöf
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 035 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-12 11:35
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skadeståndssansvar för djurägare (365)
2019-08-29 Biten av hund
2019-08-28 Ersättning för hundbett
2019-08-28 Skada på hund som orsakats av annan hund
2019-08-25 Vem är ansvarig för skada orsakad av hund?

Alla besvarade frågor (72996)