Vem betalar rättegångskostnaderna?

FRÅGA
Hej!Jag har vid en cykelpassage blivit påkörd av en bil som gjorde en högersväng. Bilistens första ord till mig där jag låg på marken var "Jag såg dig inte". Vid tillfället var det ljust och sikten var god och vi färdades åt samma håll. Nu har jag fått en bot av polisen som säger att jag var vållande till olyckan trots att polisen som förhörde mig på akuten sa att föraren var misstänkt för vårdslöshet i trafik. Enligt trafikförordningen kap 3 §61 ska förare lämna cyklande som är ute på eller just ska färdas ut på cykelpassagen tillfälle att passera. Sedan har jag också läst att cyklister har väjningsplikt mot bilförare, inte tvärt om. Det verkar vara så att båda har skyldigheter mot varandra. Om jag inte går med på att jag är vållande och vill ta upp frågan i tingsrätten och förlorar, måste jag då betala rättegångskostnaderna?Hälsningar Marie
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Din fråga gäller vem som ska betala rättegångskostnaderna i ett brottmål. (Vårdslöshet i trafik). Reglerna om kostnadernas fördelning mellan parterna regleras i 18 kap. Rättegångsbalken. (RB) Huvudregeln enligt 18 kap. 1 § RB är att den part som förlorar målet ska betala motpartens rättegångskostnader.

Det är alltså alldeles rätt som du säger – ifall du förlorar målet så riskerar du att vara tvungen att betala bådas rättegångskostnader.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Rättegångskostnader (247)
2021-12-01 Rättegångskostnad återkallat mål och partssuccession
2021-11-21 Vad innebär "tidsspillan"?
2021-10-12 Kostnad överklaga kontaktförbud i tingsrätt?
2021-08-31 Vem är vinnande respektive tappande part i ett tvistemål?

Alla besvarade frågor (97696)