Vem ärver värdeökning av enskild egendom?

2017-05-11 i Enskild egendom
FRÅGA
Vad händer med enskild egendom, bostadsrätt, som ökat i värde efter en bodelning efter dödsfall? Vem ärver då det som bostadsrätten ökat i värde?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Reglerna om arv återfinns i ärvdabalken (ÄB) och reglerna om enskild egendom och bodelning finns i äktenskapsbalken (ÄktB).

Det framgår av din fråga att det rör sig om enskild egendom. Av 10 kap. 1 § ÄktB framgår att det enbart är makarnas giftorättsgods som ska ingå i bodelningen. Det innebär att enskild egendom inte ingår i bodelningen utan istället tillfaller den maken vars enskilda egendom det är.

Om det är ägaren till bostadsrätten som har avlidit blir hela bostadsrätten, inklusive värdeökningen, en del av dennes dödsbo och ska fördelas enligt arvsreglerna i ÄB. Det görs alltså ingen skillnad mellan bostadsrätten och värdeökningen vid fördelning av arv. Förutsatt att den avlidne inte har något testamente kommer arvet att fördelas lika mellan den avlidnes bröstarvingar, det vill säga barn och barnbarn, enligt 2 kap. 1 § ÄB.

Hoppas att det här besvarade din fråga!

Sara Nordekvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Enskild egendom (412)
2021-07-25 Vad innebär makarnas rätt till giftorätt?
2021-07-16 Kan man göra sitt arv till enskild egendom hos sina arvstagare?
2021-06-30 Hur blir det vid bodelning om fastighet skrivits över på endast en av makarna?
2021-06-30 Vad är enskild egendom och hur fördelas det på arvingar?

Alla besvarade frågor (94332)