Vem ärver när ena bröstarvingen är avliden?

2017-06-07 i Bröstarvinge
FRÅGA
Min far har avlidit o vi ska på boupptäckning. Han o hans nya fru har skrivit testamente men jag har godkänt med förbehåll med laglott.Min tanke är nu att min bror inte är upptagen i testamentet. Han är avliden för många år sedan samt har inga arvingar. Ska hans del bara försvinna?Har jag rätt att få hans del?
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

I ärvdabalken anges att barn ska ärva sina föräldrar, och att arvet ska delas lika mellan barnen (2 kap. 1 §). Om något av barnen har avlidit före sin förälder ska dess barn ta sin förälders del, i ert fall har din bror inga barn som kan ärva hans del.

En förutsättning för att gå vidare till nästa arvsklass är att det inte finns några bröstarvingar alls (2 kap. 2 §). Det innebär att du är den enda arvingen efter din far. Du kommer inte få din brors del som hans barn skulle fått, utan du är helt enkelt den enda arvingen och din arvslott är hela din pappas kvarlåtenskap (efter bodelningen är klar).

Det innebär att din laglott blir hälften av din pappas kvarlåtenskap (7 kap. 1 §), och det är vad du har rätt att få ut om resten är testamenterat till någon annan.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bröstarvinge (454)
2021-07-31 Vad händer med mina barn när jag avlider?
2021-07-31 Kan efterlevande make med fri förfoganderätt göra av med hela arvet?
2021-07-26 Vem ärver om ena bröstarvingen är avliden?
2021-07-25 Kan jag reglera hur mycket mina barn ska ärva?

Alla besvarade frågor (94568)