Varför polisanmäls bilförmedlaren bara för bedrägeri och inte för stöld?

FRÅGA
Bilförmedlare lurar kunder och i polisanmälan blir det bara bedrägeri, men rimligt är ju att när avtalet löpt ut att det blir stöld av fordonet när förmedlaren stuckit med fordonet???
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Anledningen till att brottet stöld inte aktualiseras är att alla rekvisit för brottet inte uppfylls. För att brottet stöld ska aktualiseras krävs det att någon olovligen tar det som tillhör någon annan med uppsåt att tillägna sig det (8 kap. 1 § Brottsbalken). I fallet med en bilförmedlare lämnas bilen och nycklarna över, varför det inte sker ett olovligt tagande (jämfört med t.ex. vid ett inbrott där bil och nycklar stjäls).

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
T Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-26 12:03
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (528)
2019-09-16 Min sambos demente far har blivit bestulen - kan jag anmäla brottet?
2019-08-31 Vad räknas egentligen som egenmäktigt förfarande?
2019-08-31 Är det lagligt att ta och sälja hyresgästers cyklar efter fyra veckors uppmaning?
2019-08-16 Kan jag dömas till fängelse för en stöld som var ett misstag och som jag ångrar?

Alla besvarade frågor (72865)