FrågaFAMILJERÄTTBarnrätt29/07/2018

Vårdnadstvist och umgänge. Vilka krav kan ställas upp vid umgänge?

Hej, Jag har ansökt om ensam vårdnad om våra 3 barn, barnens mamma har alkohol problem men nekar till det. Jag har hämtat barnen mitt i natten ett antal gånger. Har aldrig blandat in sociala eller polisen.

Jag vet att jag inte kan be henne att alkohol testa sig, vem kan göra det ? Tingsrätten? Sociala? Hur kan jag gå tillväga ?

Tack på förhand

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Kort om vårdnadstvist

I och med att du lämnat in en ansökan om ensam vårdnad så har domstolen en skyldighet att ordentligt utreda vårdnadsfrågan, se Föräldrabalken (FB) 6 kap. 19 §. Socialnämnden har då också rätt att yttra sig. Har nämnden tillgång till upplysningar som kan vara av betydelse för frågans bedömning är nämnden skyldig att lämna rätten sådana upplysningar.

Om socialnämnden har knappt med information kan det behövas en vårdnadsutredning, vilken rätten kan uppdra åt socialnämnden eller något annat organ att utföra. En utredning kan ofta ske genom samtal med såväl föräldrar som barn (beroende på ålder), hembesök, samtal med skola eller barnomsorg. Utdrag ur socialregister samt polisregister kan inhämtas. På så sätt kommer ofta eventuellt missbruk till rättens kännedom.

Gemensam vårdnad är vanligen att föredra men om det visar sig att ena föräldern har ett alkoholmissbruk så är det en faktor som kan tala för att den andre föräldern ska ha egen vårdnad. Barnets bästa ska alltid vara avgörande vid beslut om vårdnad, se FB 6 kap. 2a §.

Vid ett scenario där endast en förälder får vårdnad och barnen bor hos denne är det viktigt att försöka få till stånd en lösning kring den andre föräldern. Om ett barn inte själv vill finns det ingen absolut plikt för barnet att umgås med en förälder, men det anses normalt vara till fördel för barnet att ha kontakt med och umgås med båda sina föräldrar. Det är dock viktigt att understryka att det är barnet som har en umgängesrätt och inte föräldern.

Krav på prover för att påvisa nykterhet

Ett pågående alkoholmissbruk kan göra att domstolen anser att det inte är lämpligt att fastställa ett umgänge så länge föräldern inte kan dokumentera drogfrihet genom blodprover. Om föräldern inte samtycker till att lämna prover kan konsekvensen bli att något umgänge inte fastställs.

Som regel har dock även missbrukande föräldrar rätt att träffa sina barn men detta umgänge kan ske under olika former. Det kan exempelvis ställas upp villkor på utandningsprov inför umgängestillfällen. Rätten kan också förordna om umgängesstöd. Då är umgänget mellan föräldern och barnet övervakade av en tredje person men det är endast i grava fall där det finns grundad oro för barnet eller då barnet själv känner oro. Personen tillförordnas av socialnämnden men det behöver inte vara en myndighetsperson utan kan likväl vara en mor- eller farförälder eller annan person som barnet har tillit till, se FB 6 kap. 15c §.

Avslutningsvis ska det återigen framhållas att det vanligtvis är betydelsefullt att barn så snart det är möjligt får en normaliserad relation till en förälder som skiljts från barnen på grund av missbruk eller annan anledning. Vårdnadshavaren till barnen gör därför rätt i att bidra till att ett umgänge kommer igång så snart det finns förutsättningar för det.

Svaret blev relativt långt men jag hoppas du har fått svar på din fråga och att allt löser sig till det bästa för samtliga inblandade!

Vänligen,

Anja BartholdssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Barnrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000