Vårdnadstvist

2021-05-31 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Hejsan.Jag har två barn som är 2 och 5 år gamla. Jag gav till mamma (min ex) 100% vårdnad. Nu ser jag att en gång i veckan att hon lät mig se dem är inte tillräckligt ... kan jag ändra det (hon vill inte) och få delat vårdnad? Jag precis köpte en etta cirka 40 kv m.Mvh
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ändringar i vårdnaden för ett barn kan se lite olika ut. Det viktigaste i alla avseenden och i alla olika situationer är att barnets bästa är avgörande i alla beslut (6 kap. 2 a § föräldrabalken (FB)).

Ändring i vårdnaden genom avtal

Föräldrarna får gemensamt avtala om att vårdnaden ska vara gemensam (eller ensam för en vårdnadshavare). Avtalet ska vara skriftligt och godkännas av socialnämnden. Den här avtalsmöjligheten för föräldrarna kan användas även när de vill få ändrat en tidigare dom eller ett tidigare avtal gällande vårdnaden (6 kap. 6 § FB).

Avtal med stöd av familjerätten

Om ni inte är överens om hur vårdnaden ska se ut kan ni vända er till familjerätten i er hemkommun. De erbjuder kostnadsfria samarbetssamtal och kan genom dem hjälpa er att nå en samförståndslösning som ni båda skulle vara nöjda med.

Prövning i domstol

Om ni inte kan komma överens på egen hand eller med hjälp av familjerätten kan du ansöka om stämning i tingsrätten för att få frågan om vårdnad prövad. Tingsrätten kommer inledningsvis att kalla till muntliga förberedelser där målet är att ni som föräldrar själva ska komma överens. Om ni inte kommer överens kan ni välja att tingsrätten ska pröva vårdnadsfrågan i en huvudförhandling och de kommer då att döma i vårdnadsfrågan. Rätten får inte besluta om gemensam vårdnad om båda föräldrarna motsätter sig det (6 kap. 5 § FB).

Om du har fler frågor så är du varmt välkommen att återvända hos oss på Lawline!

Vänligen

Sonja Najim
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?