Värdering och försäljning av samägd fastighet

FRÅGA
Vi är sex syskon vars mor har avlidit. Förutom lösöre så finns det en fastighet som fyra av syskonen vill behålla medans två vill bli utköpta. Vi har haft en värderingsperson från en fastighetsmäklare i området. Fastighetsmäklaren värderade fastigheten till samma som taxeringsvärdet som var 1,2 miljoner kronor. När jag sökte på slutpris för sålda fastigheter i området med motsvarande i boarea, tomtarea, avstånd från vattnet etc fick jag fram ett medelpris på 2,6 milj. Kan de fyra som vill ta över fastigheten köra över de två som inte vill eller måste alla vara överens? Likaså kan vem som helst som inte anser att värderingen är rimlig begära att huset går till försäljning?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som jag tolkar din fråga så har ett arvskifte ägt rum och fastigheten är samägd av dig och dina syskon. Detta gör att Lag om samäganderätt (SamägarL) är tillämplig. Enligt 6 § SamägarL kan den som inte vill behålla fastigheten begära att den säljs vid en offentlig auktion. För att begära en sådan försäljning ska du vända dig till den närmaste tingsrätten på den ort där fastigheten är belägen enligt 18 § SamägarL. Rätten utser sedan en god man som sköter försäljningen och delar upp köpeskillingen emellan er. Emellertid får detta inte ske om det finns "synnerliga skäl" för att en försäljning inte bör äga rum. Detta kan vara att det på grund av rådande marknadsläge inte är gynnsamt att sälja fastigheten, eller att någon av er är bosatt i fastigheten. I ditt fall verkar detta dock inte vara aktuellt varför en sådan försäljning bör vara fullt möjlig. Självklart får även de fyra syskonen som vill behålla fastigheten medverka vid budgivningen.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga, om du har några ytterligare funderingar ber jag dig att återkomma!

Vänligen,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (962)
2021-09-09 Omfattas sambor av "svågerlag" i 10:4 ärvdabalken?
2021-09-08 Vem ärver om arvingar saknas i England? Sanning eller bedrägeri?
2021-09-03 Hur mycket måste en dödsbodelägare betala för att lösa ut andra dödsbodelägare vid arv av fastighet?
2021-08-31 Anhörig avliden utomlands

Alla besvarade frågor (95741)