Värdering av egendom inför bodelning

2017-03-01 i Bodelning
FRÅGA
Vi har bestämt oss för att skilja oss och i dagsläget sitter vi med en relativt nyinköpt lägenhet för 1,4 miljoner samt ett hus under renovering. Huset är köpt under 2015 och kostade då 1,7 milj. Våra totala skulder är 2,9 miljoner. Exmannen är höginkomsttagare och vill renovera huset och "köpa ut" mig medan jag vill behålla lägenheten och "köpa ut" honom. Hur skulle detta fungera i praktiken?
SVAR

Hej och tack för att du hör av dig till oss på Lawline!

Regler om bodelning finns i äktenskapsbalken (1987:230).

När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas genom dem genom bodelning (här). Bodelningen reglerar hur era ägandeförhållanden kommer se ut framöver, och kommer alltså att reglera vem som får vad i och med bodelningen.

Det finns ingen lag som reglerar hur värderingen av egendom ska göras, och det råder full avtalsfrihet mellan makarna. Det enklaste är alltså att ni genomför en bodelning och värderar bostäderna till de priserna som passar er med tanke på era avsikter att "köpa ut varandra".

Jag hoppas du blir nöjd med du blev nöjd med svaret!

Med vänlig hälsning,

Alfred Wittboldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2829)
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning

Alla besvarade frågor (94271)