värdera fastighet som ges i gåva

2017-07-22 i Gåva
FRÅGA
Krävs det att en värdering görs i samband med överlåtelse av fastighet genom gåva? Varför i så fall? Till saken hör att jag är enda barn till min mor som avser ge mig gåvan.
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline!

Nej det krävs inte att någon värdering görs i samband med överlåtelse av fastighet genom gåva. Förr kunde det krävas en värdering eftersom det fram tills 1 januari 2005 fanns något som kallades för gåvoskatt vilket också motiverade ett eventuellt krav på värdering.

Kom bara ihåg att det vid överlåtelse av fastighet genom gåva krävs ett skriftligt gåvobrev som ska innehålla vem som är gåvogivare respektive gåvotagare. Gåvobrevet skall även undertecknas av båda dessa nyss nämnda personer. Du skall sedan som mottagare av gåvan söka lagfart för fastigheten inom 3 månader.

Jag hoppas att jag har hjälpt dig och ifall du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@lawline.se och vill du ha hjälp med att skriva ett gåvobrev kan du hitta information här:

http://lawline.se/avtal/gavobrev

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (727)
2021-07-28 Fråga om gåva av bil kan krävas tillbaka eller inte
2021-07-21 Kan man återkalla en gåva (fastighet)
2021-07-18 Hur kan man komma i kontakt med Lawlines juristbyrå?
2021-07-12 Jag vill överlåta min andel i bostadsrätt genom gåva, hur gör jag?

Alla besvarade frågor (94363)