Vård av barn på grund av att förskolan stänger

2019-06-30 i Föräldraledighet
FRÅGA
Hej. Om mina barns förskola stänger igen akut för sanering, på grund av en magepidemi, får jag då inte vabba för mina barn den dagen? Jag kan ju inte ta ut föräldraledigt med så kort varsel, när allt beslutas från en dag till en annan.
SVAR

Hej! Och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Nej, att förskolan stänger akut på grund av en sanering medför inte att du har rätt att vabba. VAB, vård av barn, gäller om du behöver vara hemma och ta hand om ett sjukt barn. Om förskolan har stängt kan du istället ta ut föräldrapenning.

Jag förstår att det ställer till det när förskolan behöver stänga med så kort varsel, men enligt min erfarenhet så har arbetsgivare stort överseende med detta och det är oftast inga problem att få vara hemma. Om det nu blir problem rekommenderar jag dig att du kontaktar ditt fack och ber om hjälp.

Försäkringskassan har svar på just dessa frågor (VAB och att förskolan har stängt). Det är även den myndigheten som handlägger begäran om ersättning för både VAB och föräldrapenning.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga och du är välkommen att ställa fler frågor om du undrar något mer.

Med vänlig hälsning

Joel Åkerlind
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå130 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-01 22:26
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Föräldraledighet (115)
2019-08-10 Får arbetsgivaren omplacera efter att jag tagit ut föräldraledighet?
2019-06-30 Vård av barn på grund av att förskolan stänger
2019-05-23 Kan vi vara föräldralediga samtidigt utan att ta ut föräldrapenning?
2019-05-12 Förälders rätt att vara ledig från arbetet i samband med förlossning

Alla besvarade frågor (72849)