Var ska jag vända mig om jag vill hitta en specifik lags exakta syfte och tillämpning?

FRÅGA
Var ska jag vända mig om jag vill hitta en specifik lags exakta syfte och tillämpning?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det finns flera sätt att lära sig mer om en lags syfte och tillämpning. Jag ska nedan nämna några av mina bästa tips.

Det finns olika rättskällor att ta hjälp av

För att tolka och förstå en lag kan man, förutom att läsa själva lagen, ta hjälp utav förarbeten i form av statens offentliga utredningar och regeringens propositioner. Man kan även ta hjälp utav domstolars praxis och juridisk litteratur för att förstå hur lagen ska tillämpas.

Det finns särskilda databaser som kostar pengar

Många jurister använder sig utav särskilda databaser för att snabbt hitta relevant information om en lag. Dessa databaser kostar dock pengar om man inte har tillgång till dem via till exempel sitt universitet eller sin arbetsplats. Som privatperson är detta överkurs.

Internetsök och riksdagens hemsida

Som privatperson kan du istället hitta mycket bra information på internet bara genom att göra vanliga internetsök på lagens namn. Om du letar efter något specifikt förarbete skulle jag dock vilja rekommendera dig att söka fram information genom riksdagens hemsida.

På riksdagens hemsida kan man bland annat hitta information om hur en lag blir till, och du kan även söka efter specifika propositioner och offentliga utredningar genom att skriva lagens namn i sökfältet på startsidan.

Låna böcker på biblioteket

Det finns mycket bra böcker på bibliotek om du är intresserad av att veta mer om en specifik lag. Juridisk litteratur kan vara svårläst, men om du hittar mer grundläggande böcker om ett visst rättsområde kan det många gånger vara lättare att läsa sådana än att försöka förstå sig på propositioner och liknande. Ett tips är att leta efter sådana böcker på ett universitetsbibliotek där chansen kan vara större att du hittar det du söker än på ett vanligt bibliotek.

Praxis hittar du på internet och via domstolar

Om du skulle vara intresserad av att läsa rättsfall som behandlar en viss lag kan du även här hitta mycket på internet, till exempel via lagen.nu där du även kan hitta mycket annan information.

Du har också möjlighet att begära ut domar som behandlar en viss lag från domstolar. Mer information om detta hittar du på Sveriges domstolars hemsida.

Ytterligare frågor?

Om du har en fråga om en specifik lags syfte är du välkommen att höra av dig till mina kollegor här på Lawline. Du kan nå dem på nummer 08-533 300 04. Det går också bra att när som helst ställa en ny fråga som denna.

Hoppas att du är nöjd med svaret på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Klara Sandrén
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Allmänt om lagar och regler (978)
2022-01-28 När gallras åtalsunderlåtelser från belastningsregistret?
2022-01-28 Rättskällornas hierarki
2022-01-25 Får ensambarn undgå militärtjänst?
2022-01-25 Vilka lagar i Sverige handlar om klimatet och klimatfrågan?

Alla besvarade frågor (98701)