Vår lägenhet är för varm - vad har hyresvärden för skyldighet?
Hej!
Jag och min familj bor i en hyresrätt sedan ett halvår tillbaka. Vintertid var inga större problem med temperaturen, men nu under sommaren så har det varit olidligt. Vi har haft runt 34 grader på dagarna i över en vecka, en eftermiddag nådde vi 36 grader. Vi har inte varit under 27 grader inomhus nattetid ens på 5 dagar.
Vi tyckte detta var väldigt skumt och bestämde oss för att kolla på ventilationen, som vi förutsatt varit passiv. Vi hittar inte ett enda ventilationsuttag i hela lägenheten, utöver fläkten över spisen och en fläkt i toaletten så finns det INGET på väggarna eller taken. Det är helt enkelt ingenting. Vi tyckte det var konstigt, för vi visste att vi sett ett litet ventilationsgaller på väggen utanför vårat köksfönster - när vi kikade in, så såg vi att det var absolut ingenting bakom det gallret. Det var som om det var en attrapp uppsatt på väggen.
Nu är det som så att vi har solsida utmed hela lägenheten, och vi har persienner - men de hjälper inte. Finns det någonting vi kan göra för att få hjälp med att sänka temperaturen? Vi har två barn (10 och 1år gamla) och en hund - de far ordentligt illa av värmen!
Lawline svarar
Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Regler om hyra av bostad finns i 12 kap Jordabalken (JB).
Lägenheten ska vara i brukbart skick
En lägenhet ska, vid dagen för tillträdet, vara i brukbart skick för det avsedda ändamålet (12 kap 9 § JB). I ert fall är det avsedda ändamålet bostad vilket gör att kravet på brukbarhet är högre än om det till exempel gäller ett förråd.
När är en bostadslägenhet i brukbart skick?
Som nämnt ovan är kravet på brukbarhet högt när det gäller en bostadslägenhet. Kravet innebär bland annat att de tekniska anordningarna i lägenheten (värme och vatten) ska fungera samt att den ska vara försedd med nödvändig utrustning så som spis och diskbänk.
Fungerande ventilation är något varje hyresgäst i en bostadslägenhet har rätt till, då det är nödvändigt för en trivsam inomhusmiljö. Er lägenhet lever inte upp till kravet på brukbarhet om den blir väldigt varm på grund av dålig ventilation. Man kan då säga att lägenheten är bristfällig.
Lägenheten ska leva upp till kravet på brukbarhet under hela hyrestiden, vilket innebär att hyresvärden regelbundet är skyldig att företa reparationer och annat underhåll (12 kap 15 § JB). Det kan till exempel handla om målning och tapetsering. Det spelar alltså ingen roll om ventilationen var bra från början; den ska vara det under hela tiden ni bor där.
En lägenhet får vara i sämre skick
I hyresavtalet får finnas klausuler som anger att lägenheten inte behöver leva upp till nyss nämnda krav. För bostadslägenhet gäller detta dock endast under vissa speciella omständigheter. Eftersom ni inte nämner att något sådant undantag finns avtalat, utgår jag från att det inte finns och går därför inte in närmare på dessa regler.
Hyresvärden ska åtgärda ventilationen
Hyresvärden är skyldig att åtgärda sådana brister i lägenheten som inte ni är ansvariga för. Den eventuella bristen i er lägenhet (i form av dålig ventilation) ska alltså åtgärdas, så länge det inte är ni som orsakat den (12 kap 11 och 16 § JB).
Ni måste informera hyresvärden om problemet för att ha rätt till hjälp
Det ni som hyresgäster måste göra är att anmäla problemet till hyresvärden och uppmana till reparation. Hyresvärden kommer då sannolikt låta en sakkunnig utföra kontroll av ventilationen, för att se om den är bristfällig. Om det visar sig att den är i behov av reparation, måste hyresvärden inom rimlig tid se till att det sker.
Vad händer om hyresvärden inte gör något åt problemet?
Om inte hyresvärden vidtar någon form av åtgärd inom rimlig tid, rekommenderar jag att ni ansöker om ett så kallat åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden. Det innebär i praktiken att hyresvärden får en tillsägelse om att åtgärda det som är fel. Om inte detta görs, kan den bli skyldig att betala böter till staten. Denna påtryckning fungerar ofta bra.
Ni har även rätt att själva avhjälpa felet på bekostnad av hyresvärden. Detta är dock inte att rekommendera i första hand då det finns en viss risk för att ni kommer behöva stå för kostnader i samband med reparationen själva. Ni måste nämligen i efterhand kunna visa att ventilationen faktiskt var i behov av reparation samt att ni tidigare informerat hyresvärden om värmen och ventilationen. Om inte det går att visa, för ni själva stå för samtliga kostnader.
Ni kan även ha rätt till hyresnedsättning
Om det visar sig att er lägenhet är befäst med en brist som ska åtgärdas, kan ni ha rätt till nedsättning av hyran. Nedsättningen gäller från den tidpunkt ni informerade och uppmanade hyresvärden att åtgärda felet. Ni har alltså inte rätt till ersättning för de fem dagar temperaturen varit hög hittills (förutsatt att ni inte redan kontaktat hyresvärden på nämnt sätt).
Viktigt att påpeka är att ni inte ska betala mindre hyra på eget bevåg. Det måste ske efter överenskommelse med hyresvärden. Att inte betala den hyra som begärs utgör ett kontraktsbrott vilket i sin tur kan vara anledning till uppsägning.
Sammanfattning och råd
Ni har rätt till en fullt brukbar lägenhet, vilket innefattar en fungerande ventilation. Om ventilationen visar sig vara bristfällig, ska hyresvärden åtgärda denna. Ni kan även ha rätt till nedsättning av hyran för perioden från det att ni påtalar bristen och uppmanar till reparation, tills att det sker. Jag har inte tillräcklig kunskap att avgöra om er ventilation är dålig, varför jag understryker att er rätt faktiskt kräver att det är fel på ventilationen (vilket en sakkunnig får bedöma).
Jag vill även påpeka att hyresvärden inte har någon skyldighet att förse lägenheten med fläkt eller liknande för att kyla ner den, om det visar sig att det inte är något fel på ventilationen.
Jag rekommenderar att ni så fort som möjligt påtalar för hyresvärden om inomhusklimatet och den eventuellt bristfälliga ventilationen samt uppmanar dem att åtgärda felet. Om ingenting sker bör ni i första hand begära ett åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden och i andra hand själva åtgärda felet på bekostnad av hyresvärden (kom dock ihåg den eventuella risk detta medför).
Hoppas det löser sig! Har ni fler frågor är ni välkomna att höra av er här igen eller kontakta någon av våra jurister på Lawline.
Med vänliga hälsningar