Valp som behöver avlivas efter fyra månader - fel på vara

Jag har köpt en valp i Sverige, från en registrert opdretter - Min veterinär konstaterede ärftlig armbågsdysplasi när han var 4 månader gammal. Han har undergått operation för en FCP på min räkning.

Operationen har tyvärr inte gett det bästa utfallet.

Säljaren tycker, att jag ska låta honom somna in, - och har erbjudit mig en 13 veckor gammal valp som en ersättning. Nya valpen är både kryptorchid och har navelbråck, så jag har tacket nej.

Mina frågar ???

1. Är det inte kennelens " Dolda Fel försäkring "som borde ha täckt alla mina utgiftar, och inte jag ?

2. Är jag rätt till återbetalning ( jag har betalat fullt pris för honom 14000 sv kr. ) om jag låter min hund somna in - Jag har ingen lust att köpa ny hund därifrån - jag tyckar att det är oseriöst att försöka sälja mig en kryptorchid valp med nåvelbråck.

3. Om jag låtar min lilla hund leva så länge som det är säkert, vad har jag då rätt till? Halva priset tillbacka eller ingenting alls?

Jag har försökt skriva det bästa jag kunna på svenska - hoppas att ni förstår :-)

Hälsningar från Danmark

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag hoppas att du förstår mitt svar trots att det är på svenska. Din fråga aktualiserar huvudsakligen konsumentköplagen (KKöpL).

Djur är i juridisk mening att betrakta som lös egendom. Därför gäller samma regler när du köper en valp som när du köper i princip vilket löst föremål som helst.

Enligt min uppfattning är valpen du köpte behäftad med fel enligt 16 § 2 st. KKöpL. Detta eftersom jag utgår från att valpens hälsotillstånd inte berördes specifikt i avtalet och en hund inte kan anses ägnad för de ändamål hundar typiskt sett är avsedda för om den är behäftad med en (som jag uppfattar det) mycket allvarlig sjukdom. Vi kan alltså konstatera att hunden du köpte är behäftad med fel.

Det finns olika alternativ för vad som sker när en vara är felaktig. Jag förstår av din fråga att du helst vill häva köpet helt enligt 28 eller 29 §§ KKöpL. Då skulle du återfå dina pengar och säljaren skulle få ta tillbaka hunden och sedan stå för en eventuell avlivning. Det är dock inte säkert att detta är möjligt eftersom 27 § KKöpL fastslår att säljaren i regel kan i första hand kan välja att avhjälpa ("reparera") felet eller företa en omleverans. Eftersom sjukdomen inte verkar kunna avhjälpas kvarstår bara alternativet omleverans, såsom säljaren föreslagit. Skulle säljaren vägra häva köpet och föreslå omleverans måste du alltså acceptera det. I detta sammanhanget är det dock mycket viktigt att notera att säljaren inte kan ersätta en felaktig vara med en annan felaktig vara; du ska alltså få en helt frisk hund om säljaren begär att få ersätta din sjuka hund.

För att svara på dina frågor kort:
1. Du ska inte stå kostnaden för avhjälpandeförsök eftersom säljaren haft ansvar för detta från början. Undantaget är möjligen om du godkänt operationer som inte säljaren accepterat och som dessutom blivit onödigt dyra; då är läget svårare. När avhjälpande visar sig omöjligt ska säljaren i andra hand företa en omleverans (ersätta varan med en identisk men felfri) eller acceptera hävning av köpet.
2. Om du lyckas häva avtalet få du tillbaka köpeskillingen. Detta kan dock sannolikt bara ske om säljaren går med på det frivilligt.
3. Jag skulle inte rekommendera detta eftersom du då kan få det svårare juridiskt i framtiden.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag att du gör följande: kontakta säljaren och begär hävning av köpet med stöd av 29 § KKöpL och säg att felet är av väsentlig betydelse för dig. Om säljaren trots att du står på dig vägrar detta rekommenderar jag att du faller tillbaka på 26 § KKöpL och begär omleverans; detta eftersom en process i domstol vore osäker, lång och kostsam. I detta skede är det viktigt att du är tydlig med att du inte accepterar en sjuk hund utan vill ha en helt frisk, alternativt en hund med någon mindre allvarlig sjukdom tillsammans med att du får tillbaka en del av det du betalat.

Jag hoppas att mitt svar var till hjälp!

Med vänlig hälsning

Magnus GustafssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Konsumentköplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo