Vad som kan hända om man stör sina grannar

2017-03-04 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Jag har en granne som kom in till mig (för absolut första gången sedan jag flyttade hit) och sa (enligt mig) väldigt argsint att om jag inte slutade föra oväsen skulle jag bli vräkt. Jag skrek till tidigare under kvällen (en gång, olyckshändelse) vilket jag inte trodde va så högt men uppenbarligen för högt... Jag har sen tidigare aldrig fått klagomål på hög ljudnivå och därför hade jag skäl att tro att jag inte förde oväsen som var för någon annan ikke önskvärt. Enligt mig var upplevelsen ganska obehaglig när grannen knackade på jag kände mig inte fysiskt hotad men psykiskt. Jag fick inte lov att säga något till grannen utan det var envägskommunikation tills det att grannen gick. Jag undrar nu om grannen har rätt att hota mig på detta vis och om det finns någon anledning att vara rädd för just vräkning? Bör jag vidta någon åtgärd?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar det av din fråga som att du bor i en hyresrätt och kommer att besvara frågan utifrån det.

Regler om vad man får göra i en hyresrätt och inte får göra finns i 12 kap jordabalken, som också kallas hyreslagen (här).

Undvik beteenden som kan störa grannarna

Bor man i en hyreslägenhet ska man undvika att utsätta sina grannar för störningar i boendet (12 kap 25 §). När man bedömer vad som är en störning i boendet gör man en avvägning i varje fall. Om man till exempel renoverar sin lägenhet och det medför oljud är det ju en tillfällig störning som grannarna får stå ut med. Skulle man däremot spela hög musik om nätterna skulle nog det räknas som en störning i boendet. Generellt kan sägas att grannar får räkna med att det är ljud och liv under dagen, medan man på natten ska kunna sova ostört.

Om du som du skriver i frågan endast har råkat skrika till en gång lite för högt skulle jag inte säga att det räknas som störningar i boendet.

Det som kan hända om man stör sina grannar

Om man som hyresgäst utsätter sina grannar för störningar i boendet ska hyresvärden säga till hyresgästen att sluta med störningarna. Hyresvärden ska även meddela socialnämnden i den aktuella kommunen. Skulle det vara så att det rör sig om särskilt allvarliga störningar i boendet. I ett sådant fall behöver inte hyresvärden säga till hyresgästen för att få säga upp hyresavtalet utan hyresavtalet kan sägas upp direkt. Ett fall som bedömdes som särskilt allvarliga störningar var när en hyresgäst oprovocerat misshandlat en granne i trapphuset.

När din granne säger att du riskerar att bli vräkt antar jag att grannen syftar på att ditt hyresavtal skulle sägas upp. Av den information som finns i frågan skulle jag inte bedöma situationen som en särskilt allvarlig störning i boendet. Du kan alltså inte bli av med ditt hyresavtal endast på grund av situationen som du beskriver i frågan. Jag uppfattar det inte heller som att du blivit tillsagd av din hyresvärd, utan endast av en granne. Skulle det röra sig om en störning i boendet är det din hyresvärd som ska säga till dig.

Om du känner dig osäker på vad som kan hända rekommenderar jag att du tar kontakt med din hyresvärd och berättar din sida av saken.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95763)