Vad som ingår i en bodelning mellan makar

2017-04-22 i Bodelning
FRÅGA
Hej!Min man köpte en del av en tomt i karibien under tiden vi var gifta. Vad gäller vid bodelningen nu när vi har skilt oss?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Då ett äktenskap upplöses ska en bodelning ske (äktenskapsbalken, ÄktB, 9:1). I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods, d.v.s. all den egendom som inte är enskild (ÄktB 7:1). Exempel på enskild egendom är egendom som blivit enskild genom äktenskapsförord (se vidare exempel i ÄktB 7:2) I själva bodelningen har du rätt till hälften av vad som återstår av ert sammanlagda giftorättsgods efter att avdrag för skulder har gjorts (ÄktB 11:3). Om din man inte har gjort fastigheten till enskild egendom ska dess värde således ingå i bodelningen.

Jag kan dock inte svara på vem som kommer att ha rätt till fastigheten vid bodelningen. Om din man har mer egendom än dig kan han välja vilken egendom som du ska få äganderätt till. Han kan i detta fall även välja att betala det överskjutande beloppet i pengar (ÄktB 11:9). På grund av bristande bedömningsunderlag kan jag inte ge ett närmare än så.
______________________________________________________________________________________________

Om du anser att situationen fortfarande är oklar är du välkommen att återkomma på min mail anna.hovstadius@lawline.se.

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95739)