Vad som händer med ett hus när samboförhållande upphör

FRÅGA
Lever i samboförhållande sen 20 är tillbaka. Min sambo köpte ett hus kontant för 5 är sen som kostade ca 3 miljoner. Vi står båda som ägare. Vad händer med huset när vi flyttar isär och säljer det?
SVAR

Hej!

Tack för att du ställer din fråga till Lawline.

Om ni flyttar i sär och ert samboförhållande upphör ska en bodelning göras mellan er om någon av er begär det. I en sådan bodelning ska så kallad samboegendom delas upp på hälften emellan er. Samboegendom är sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen har förvärvats för gemensam användning. Detta innebär att om din sambo köpte huset med avsikten att ni båda skulle bo där så är det samboegendom och ska således ingå i en eventuell framtida bodelning mellan er. Om din sambo köpte det innan ni blev sambos ska huset inte ingå i bodelningen och således ska inte halva värdet delas upp emellan er om ni säljer det.

Hoppas detta svar gav vägledning i din fråga!

Vänligen

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3001)
2021-09-23 Behöver jag upprätta ett samboavtal?
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig

Alla besvarade frågor (95793)