Vad som anses vara samboegendom

FRÅGA
Hej!Jag har idag en hyresrätt som min sambo har flyttat in i. Jag skall köpa min mormor och morfars hus. Jag köper det och hela lånet kommer stå på mig och även huset. Då jag inte vet när/om vi ska flytta in där tillsammans jag och min sambo eftersom min mormor och morfar skall bo kvar i huset på obestämd tid även att jag kommer stå som ägare så är min fråga om huset ingår vid en eventuell bodelning enligt sambolagen? Eller blir det min enskilda egendom eftersom jag köper det men vi bor kvar i våran hyresrätt. Kommer det isåfall även att bli min egendom om vi flyttar in i huset tillsammans i framtiden?Med vänlig hälsning,/ Joakim
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga rör Sambolagens tillämpning. Du undrar först och främst huruvida den fastighet du kommer att köpa av dina morföräldrar sedan utgör samboegendom vid eventuell bodelning. Mitt svar är att så inte är fallet om du och din sambo bor kvar i hyresrätten. Detta framgår av 3 § i Sambolagen, som säger att enbart sambors gemensamma bostad eller bohag utgör samboegendom. Därför blir allt annat du äger vid sidan av det gemensamma boendet din enskilda egendom.

Vidare undrar du om fastigheten senare kan komma att bli samboegendom om ni flyttar in där tillsammans. Det stadgas i 3 § att bostaden och bohaget även måste ha förvärvats för gemensam användning för att bli samboegendom. Eftersom så inte verkar vara fallet, kommer huset fortfarande att vara din enskilda egendom om ni väljer att flytta in vid ett senare tillfälle. Om du däremot köper fastigheten nu med en tanke att ni ska flytta in där tillsammans, kan det vara bra att skriva ett samboavtal.

Du är varmt välkommen att höra av dig igen vid ytterligare funderingar!

Therese Yngwe
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?