Vad räknas som hets mot folkgrupp?

2019-08-30 i Övriga brott
FRÅGA
Är det hets mot folkgrupp att göra narr av homosexuella?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline!

Brottet hets mot folkgrupp regleras i 16 kap. 8 § brottsbalken (BrB). Där står att "Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids, hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter."

För att man ska göra sig skyldig till brottet hets mot folkgrupp krävs alltså att vissa förutsättningar är uppfyllda: 1. Det måste röra sig om ett spridande av meddelande eller uttalande. 2. Det måste röra sig om hot eller missaktning. 3. Spridandet måste ske på allmän plats. 4. Det krävs att meddelandet sprids till fler än ett fåtal personer. Alla dessa krav måste vara uppfyllda för att brottet hets mot folkgrupp ska aktualiseras. Faller det på en av dessa, så är inte förutsättningarna för att dömas för hets mot folkgrupp uppfyllda.

Att göra narr av homosexuella kan alltså leda till att man blir dömd för hets mot folkgrupp, det beror på hur det har skett, och om ovan redogjorda förutsättningar är uppfyllda.

Hoppas jag kunde svara på din fråga!

Eric Leijonhufvud
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A40Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-30 19:23
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (682)
2019-09-16 Är det lagligt att fotografera någon man inte känner?
2019-09-09 Vad händer om föräldrarna ljuger för polisen om att sonen använder narkotika?
2019-09-04 Får yrkesverksamma transportera knivar på allmän plats?
2019-08-31 Hur ansöker jag om kontaktförbud?

Alla besvarade frågor (72865)