Vad krävs för att vi ska räknas som sambor?

Hej!

Jag kommer att stå som medlåntagare på ett husköp tillsammans med min kille, men kommer inte att stå skriven där.

Räcker det att jag står som medlåntagare som bevis för att vi räknas som sambo vid en bodelning? Måste jag isåfall även ha bevis på att jag betalar halva lånet för att räknas som sambo?

Med vänlig hälsning,

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår din fråga som så att du funderar kring förutsättningarna som måste uppfyllas för att räknas som sambo och på så vis bli del av en framtida bodelning.

Till att börja med regleras detta i sambolagen (SamboL).

För att man ska räknas som sambor krävs att:
* man stadigvarande bor tillsammans. Med detta menas alltså att boendeförhållandet inte får vara alltför kortvarigt. Som regel ska det vara längre än sex månader. Om samborna är folkbokförda på samma adress tyder detta på att ett samboförhållande föreligger.

* man är i ett parförhållande. Med detta menas att samborna bor tillsammans i ett förhållande där det normalt ingår ett sexuellt samliv. För att räknas som sambor får man dock inte vara gifta med varandra. Om man däremot bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden, räknas man som sambor.

* man har gemensamt hushåll. Med detta menas att samborna samarbetar om vardagliga sysslor och att de har gemensam ekonomi, eller i vart fall ett sådant ekonomiskt samarbete att man kan tala om hushållsgemenskap.
(1 § SamboL).

För övrigt är det enbart samboegendom som blir föremål för en bodelning. För att själva huset ska utgöra samboegendom krävs att det är förvärvat för gemensam användning.
(3 § SamboL).

Att endast stå med som medlåntagare räcker i sig inte för att uppfylla förutsättningarna för ett samboförhållande och härtill utgör heller inte huset samboegendom om ni inte har för avsikt att bruka huset gemensamt. Om det däremot är så att du också ska ska bo i huset men att du är folkbokförd på en annan adress så måste man göra en helhetsbedömning av ert samboförhållande för att se om det utvisar sig att ni faktiskt har en gemensam permanentbostad och gemensamt hushåll.

Dock kommer ni mest troligen inte räknas som sambor och av den anledningen blir det heller inte fråga om någon eventuell dold samäganderätt som innebär att den sambo som inte står som köpare på kontraktet ändå har rätt till hälften av värdet av den köpta egendomen (bostaden). Dold samäganderätt föreligger om en av samborna har köpt bostaden i eget namn men i syfte att den ska användas av båda sambor. Den sambo som inte står på kontraktet ska ha bidragit ekonomiskt till köpet på något sätt, t.ex. genom att ta ett lån så att den andre sambon kunde köpa bostaden. Den sambo som står på kontraktet måste ha insett att den andra sambon (som bidrar ekonomiskt på något sätt) velat bli samägare.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Linn ÖstmanRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning