Vad krävs för att höja lokalhyra?

2017-03-09 i Hyresrätt
FRÅGA
Kan en hyresvärd höja hyran för en kontorslokal utan att meddela hyresgästen? 25% höjning.
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hyresvärden vill höja lokalhyran

En hyresvärd som vill höja hyran har två alternativ. Det första är att förhandla med dig som hyresgäst och försöka nå en överenskommelse. Det andra alternativet är att skicka ut ett meddelande om uppsägning med villkorsändring som anger den hyra som föreslås.

Uppsägning med villkorsändring innebär att hyresvärden begär att något eller några av de villkor som finns i hyresavtalet ska ändras från och med nästa hyresperiod - i ditt fall blir det då att hyran ska ändras.

När hyresvärden säger upp en lokalhyresgäst som har besittningsskydd, ska uppsägningen innehålla:

- uppgifter om de villkor som hyresvärden kräver för att förlänga hyresförhållandeten - underrättelse om att hyresgästen ska vända sig till hyresnämnden inom två månader från uppsägningen om hyresgästen inte går med på att flytta utan att få ersättning enlig

En uppsägning som inte innehåller detta är ogiltig.

Om ni inte kommer överens om den villkorsändring som begärs, ska du hos hyresnämnden ansöka om medling inom två månader från uppsägningen. Annars har du inte rätt att få skadeståndsfrågan prövad i allmän domstol.

Är ökningen skälig?

Utgångspunkten vid bedömningen beträffande hyra är att den ska vara skälig. En hyra är skälig om den är liknande med andra likvärdiga lokaler. Det är väldigt svårt för mig att göra denna bedömning men en ökning på 25 % låter väldigt mycket. Detta kan du få prövat genom att vända dig till hyresnämnden som bestämmer vilken hyra som ska gälla mellan er. Läs mer här.

Vid ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen tillbaka till oss på Lawline!

Vänliga hälsningar,

Ni de Keiser
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95746)