Vad kan man göra om den ena vårdnadshavaren inte vill godkänna ett nytt pass för barnet?

2021-07-21 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Barnens mamma vägrar skriva på ett nytt pass till barnet, när pappan vill åka på en semester resa till Grekland med barnen, familjen ligger I en skilsmässa. Vad kan man göra undrar farfar.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För att barn under 18 år ska få ett pass måste båda vårdnadshavarna godkänna det. Man kan alltså inte skaffa pass åt sitt barn på egen hand. Undantaget är om man har ensam vårdnad.

Det framgår inte av din fråga huruvida föräldrarna har gemensam eller ensam vårdnad men eftersom du skriver att de ligger i skilsmässa och att mamman inte vill skriva under för ett nytt pass utgår jag ifrån att de har gemensam vårdnad.

Sammanfattningsvis krävs båda vårdnadshavarnas godkännande för att ditt barnbarn ska få ett nytt pass. Du kan läsa mer om detta på polisens hemsida (här).

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen

Maya Hempel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (860)
2021-09-03 Kan en förälders umgängesrätt stoppa den med ensam vårdnad att flytta med sitt barn?
2021-08-31 När kan man ändra vårdnad och när har man rätt till underhållsbidrag?
2021-08-31 Gemensam vårdnad när en av vårdnadshavarna flyttar utan samtycke
2021-08-25 Om pappan vill ha gemensam vårdnad

Alla besvarade frågor (95801)