Vad kan jag göra om hyresgästen inte betalar för uppkomna skador i lägenheten?

Jag har hyrt ut min bostadsrätt i andrahand och enligt kontraktet står det att hyresgästerna ska stå för det som har gått sönder. Kan jag göra något om jag hittat väsentliga saker som har gått sönder precis efter att jag har gett tillbaka depositionen då jag inte såg detta först och mina hyresgäster sa att inget va trasigt? Sen står det i kontraktet att elen betalas i efterhand och nu betalar de inte den heller och undrar vad jag kan göra då?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt lag har hyresgästen något som kallas vårdplikt. Vårdplikten innebär bland annat att hyresgästen ska vårda lägenheten väl, se till så att ingen skada uppkommer samt se till att bostadens skick inte försämras under hyrestiden (12 kap 24 § jordabalken). Om en skada uppkommer på grund av att hyresgästen har varit oförsiktig eller till och med skadat lägenheten med flit så ska han/hon ersätta skadan.

I din fråga framgår att hyresgästerna tagit sönder väsentliga saker, jag utgår därför ifrån att skadorna inte rör sig om normalt slitage. Det innebär att hyresgästerna bör vara skyldig att ersätta er för skadorna. Jag kommer nedan att gå igenom vilka alternativ som finns för dig att få hyresgästerna att betala.

Kommunikation eller kravbrev

Det första du bör göra är att kontakta hyresgästerna för att berätta att de är skyldiga att betala för skadorna. Jag tolkar det dock som att du möjligen redan gjort detta och att de inte är betalningsvilliga. Ett alternativ här är att få hjälp utav en jurist som kan skicka ett kravbrev till hyresgästerna, det kan ge mer tyngd och möjligen få hyresgästerna att inse allvaret i situationen. Du är välkommen att kontakta Lawlines jurister här för att få hjälp med ett kravbrev.

Betalningsföreläggande

I ett läge där det inte går att nå en överenskommelse genom kommunikation eller ett kravbrev återstår att vända sig till antingen Kronofogdemyndigheten och ansöka om ett betalningsföreläggande eller tingsrätten genom att lämna in en stämningsansökan. Du kan läsa mer om betalningsföreläggande på Kronofogdens hemsida.

Väcka talan i domstol

Om hyresgästerna trots betalningsföreläggandet inte betalar så är det sista alternativet som ovan nämnt att väcka talan i tingsrätten. Om detta blir aktuellt råder jag er att ta kontakt med en utav Lawlines jurister, här, som kan hjälpa till i processen.

Jag önskar dig ett stort lycka till och du är varmt välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen vid ytterligare frågor!

Vänligen,

Jennifer EmbretsenRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Fastighetsrätt och Hyresavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning