Vad kan jag göra när sonen säger att han hellre vill bo hos mig och det finns ett avtal om detta?
Hej!
Min son flyttade till sin pappa för ca 2 år sedan, han är idag 10 år gammal blir 11. Han har bott hos mig heltid innan dess. o han har sagt de senaste halvåret att han vill flytta hem till mig, min man o sina småsyskon igen. Han flyttade till sin pappa för att pappan va väldigt emot att han skulle få hjälp här både mot skolan o här hemma hos oss. Och hans pappa ignorerar helt det sonen säger när han säger det till honom.
Vi har ett juridiskt skrivet avtal där det står att sonen ska bo hos mig o vara hos pappan varannan helg o varannan högtid. Nu när han bor där har vi ju bortsett från avtalet. Men hur mycket talan har min son i detta han tjatar varje gång han är här att han vill flytta hit igen. (eget rum, egna saker, småsyskonen mm) hur ska jag göra för jag vill så gärna att han ska må bra och jag har försökt prata med pappan om detta o hans enda svar är "det är inte aktuellt". Det går inte att gå till familjerätten för han vägrar, så hur ska jag göra för att hjälpa min son i det här? då han ibland kan gråta för att han vill tillbaka hit o som sagt ett avtal finns skrivet av tingsrätten på umgänge.. Och tanken var att han kunde flytta tillbaka hit när terminen är slut. Alltså till sommaren. Snälla jag behöver hjälp för varken soc, skolan han går på nu eller familjerätten vill hjälpa honom..
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag kommer i mitt följande svar utgå från att ni har gemensam vårdnad.
Det finns i ditt läge två alternativ. Det ena är att väcka talan i domstol för att verkställa avtalet ni redan har, alternativt att väcka talan i domstol för att domstolen ska besluta hos vem barnet ska bo hos.
Verkställa det redan existerande avtalet
Om du kan nöja dig med det gamla avtalet, dvs att sonen bor hos dig och är hos pappan varannan helg och varannan högtid, finns det möjlighet att vända sig till tingsrätten där barnet är folkbokfört (21 kap. 2 § andra stycket föräldrabalken). Domstolen kommer först att försöka se till så att avtalet följs på frivillig väg, men skulle inte det fungera har de möjligheten att utfärda vite (dvs, något som kan liknas böter) tills avtalet faktiskt uppfylls av motparten (21 kap. 3 § föräldrabalken).
Väcka talan om var barnet ska bo
Det finns en risk att pappan kontrar med att ni ömsesidigt faktiskt inte följt avtalet sedan 2 år tillbaka, och att ni därmed genom erat handlande kan anses ha kommit överens om att avtalet inte längre ska gälla. I det fallet kan det bli nödvändigt att istället begära att domstolen ska besluta om att barnet ska bo hos dig (6 kap. 14 a § föräldrabalken).
I fråga om barnets boende ska domstolen utgå från barnets bästa. Vad som är barnets bästa är en helhetsbedömning av det enskilda fallet, där man till exempel beaktar barnets behov av omvårdnad och trygghet. Ju äldre barnet är, desto mer tar man dessutom hänsyn till barnets egna vilja och uppfattning (6 kap. 2 a § föräldrabalken).
I det här fallet är barnet 10 år och ska fylla 11. Vad som kan påpekas är att han inte är ett litet barn, och att han själv uttrycker att han vill bo hos dig. Vad som ytterligare kan framföras är att han bott hos sin pappa i två år och att han önskar att vara nära sina småsyskon hos er. Men i slutändan är det ändå domstolen som kommer göra bedömningen kring vad som är hans bästa.
Vänligen,