Vad kan en underårig testamentera och till vem?

2017-10-27 i Testamente
FRÅGA
Hej,Jag har förstått det som att man är fri att testamentera bort allt man äger till vem eller vilka man vill, om man inte har bröstarvingar. Betyder det då att man kan testamentera bort allt man äger, oavsett om man är myndig eller inte, och frångå arvsordning med föräldrar, syskon osv? Kan man testamentera allt till enbart den ene föräldern som dennes enskilda egendom?Jag undrar också under vilka omständigheter en 17-åring kan skriva testamente?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du undrar om man frångå arvsordningen och testamentera bort allt man äger till vem man vill, och om man kan göra detta även om man inte är myndig.

Svaret är ja, man kan testamentera bort allt man äger, hur mycket man vill, till vem man vill. Det enda undantaget är om man har bröstarvingar (egna barn) som har rätt till laglott (hälften av deras arvslott) om de begär det, trots att man testamenterat bort allt till någon annan. Om du inte har bröstarvingar kan du alltså testamentera bort allt du äger till din ena förälder och skriver du i testamentet att det ska vara dennes enskilda egendom så gäller det.

Begränsningar finns dock om man inte är myndig än. Om man är yngre än 16 år får man inte testamentera sin egendom. Men den som är underårig men är 16 år gammal eller äldre, t.ex. 17, får man förordna om den egendom som man själv får råda över, 9 kap. 1 § ärvdabalken. Egendom som man själv får råda över kan vara arbetsförtjänst samt avkastning av sådan egendom och vad som trätt i dess ställe. Det kan även vara egendom som genom gåva, testamente, förmånstagarförordnande vid försäkring eller pensionssparande tillfallit underårig med villkor att den skall förvaltas av denne. Detta som jag nyss nämnt är alltså det du som 17-åring får testamentera till din ena förälder och kan göra till dennas enskilda egendom. När du är 18 kan du testamentera bort allt du äger.

Om du skulle vilja ha ytterligare hjälp av en jurist som kan hjälpa dig mer praktiskt vidare med detta kan du höra av dig till mig på sanna.wetterin@lawline.se så återkommer jag med information om konsultation med vår juristbyrå.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Sanna Wetterin

Sanna Wetterin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95724)