Vad jag kan göra när min autistiske son inte får det stöd han behöver i skolan?

FRÅGA
Hej!Vår son är en autistisk pojke och han får inte det stöd han behöver i skolan. Den personal som jobbar närmast honom (lärare och fritidspedagog) ser tydliga behov av ett personligt stöd, men rektorn har beslutat att det inte behövs. Den personal som stöttat oss mest har nu sagt upp sig i protest mot rektorns beslut. Vår sons mående blir nu sämre och sämre för var dag som går. Vi anser att rektorn ägnar sig åt psykisk misshandel av vår son. Han är på lunchrast i skrivande stund, den värsta tiden på dagen för honom. Får jag ringa 112 för att anmäla en pågående psykisk misshandel? Han bryts visserligen ner sakta, men i mina ögon är en utdragen och planerad psykisk misshandel om möjligt ett ännu värre brott än en smäll på käften.
SVAR

Hej!

Jag vill börja med att beklaga den svåra situation som du och din familj hamnat i.

Även om din son far akut illa i skolan kommer det bli svårt att vinna framgång genom att polisanmäla en misshandel. Först och främst omfattar inte det juridiska begreppet misshandel en sådan psykisk misshandel som du talar om. Rektorns agerande gentemot din son faller inte heller in under någon annan brottsrubricering i brottsbalken. Jag råder dig därför att välja en annan väg än att polisanmäla händelsen.

Ett alternativt agerande skulle kunna vara att anmäla rektorns agerande till skolinspektionen. En sådan anmälan kan du göra via skolinspektionens hemsida, där du även hittar närmare information om hur en sådan anmälan görs och vad den kan leda till. Vidare rekommenderar jag dig även, om du inte redan gjort detta, att diskutera problematiken med socialtjänsten i er kommun. Även de kan bistå med vägledning och stöd kring din sons situation.

Hoppas dessa råd kommer till hjälp, och att er situation snabbt förbättras!

Vänligen,

David Gardell
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AA46Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 13:38
Jag vill varna för att koppla in Socialtjänsten. Det kan på vissa håll leda till att skolan skaffar sig ett ännu större övertag och istället får det till att framstå som föräldrabrister vilket i värsta fall kan leda till LVU. Det är lätt för socialförvaltningen att på beställning från skolan skriva ihop en falsk utredning under rubriken LVU. Detta händer frekvent just när det handlar om barn med autism.
2019-09-11 13:26
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skola och utbildning (235)
2019-09-18 Vad kan jag göra om min son blir mobbad i skolan och skolan inte gör något och behöver jag betala något som min son gjorde sönder i skolan?
2019-09-12 Vad kan man göra för att få en skola granskad när Skolinspektionen inte går med på det?
2019-09-11 Får lärare omhänderta elevs mobil?
2019-08-31 Vad jag kan göra när min autistiske son inte får det stöd han behöver i skolan?

Alla besvarade frågor (72865)